În cadrul unei licitații speciale consacrate împăratului francez, cu ocazia marcării a 200 de ani de la bătălia de la Waterloo, a anunțat joi Catawiki, conform site-ului 7sur7.be.

La colecţionari înrăiţi

Șuvița prezentată la licitație a fost tăiată în 4 iulie 1817 de medicul lui Napoleon și i-a fost dată căpitanului englez însărcinat cu paza împăratului exilat în insula Sfânta Elena.

'Șuvițele de păr erau lucruri importante care se dădeau în secolul al XIX-lea pentru serviciile aduse', spune Job Kwakman, comisar de licitație la Catawiki. 'Părul provine din faimoasa colecție a Margarettei Pierrepont, care a strâns în secolul al XIX-lea circa 60 de șuvițe de păr de la personalități cunoscute. Majoritatea șuvițelor lui Napoleon se găsesc la colecționari înstăriți sau în muzee, apărând rar pe piață', adaugă el.

Una din cele mai importante colecții particulare dedicate lui Napoleon va fi oferită spre vânzare cu ocazia acestei licitații speciale. 'Colecția, care îi aparține unui olandez, cuprinde o serie de obiecte unice. O ghiulea de tun trasă în bătălia de la Waterloo va fi scoasă la vânzare, printre alte articole', a mai spus Job Kwakman.

Vânzarea a început deja și va avea două seri de închidere, în 2 și 3 aprilie.