Cum au ajuns vinurile moldoveneşti în Cartea Recordurilor
- Adam Popescu
- 10 octombrie 2010, 13:49
Imaginaţi-vă într-o pivniţă lungă de zeci de kilometri, la o adâncime de 100 metri sub pământ. Aerul e umed, puţin răcoros şi sunteţi înconjuraţi de mii de sticle de vin. Turiştii, în special cei pasionaţi de vinuri, pot avea parte de o călătorie în unul din cunoscutele oraşe vinicole subterane din Republica Moldova, cele de la Cricova sau Mileştii Mici.
Poveştile celor două crame seamănă până la un punct. Ambele sunt situate în foste cariere de unde se extrăgea piatră pentru construcţia caselor. La o adâncime de 80-100 metri, temperatura şi umiditatea se menţin constante pe tot parcursul anului: 10-14 grade Celsius şi umiditate de 85-95%. Aceste condiţii sunt ideale pentru păstrarea vinurilor. "Străzile" din aceste crame poartă denumirile diferitelor tipuri de vin care sunt păstrate acolo: Cabernet, Chardonnay, Sauvignon, Fetească, Merlot etc.
În ambele cazuri, excursiile se fac cu maşina sau cu microbuzul şi se încheie cu o degustare de vinuri. Din acest motiv, rezervările trebuie făcute din timp.
Oraşul subteran de la Cricova
Orăşelul Cricova este situat la 11 km de Chişinău. Cariera de piatră de acolo, existentă încă din secolul al XV-lea, a început să găzduiască butoaiele şi sticlele de vin începând cu anul 1952. Galeriile au o lungime totală de 120 km, din care doar jumătate este dedicată păstrării vinurilor. Din restul de 60 km de carieră se extrage în continuare piatră.
Colecţia naţională de vinuri de la Cricova cuprinde circa 160 de mărci istorice, franceze, italiene, algeriene, dar şi de pe alte meleaguri, cele mai vechi datând din 1902. Niciun vin din această colecţie nu poate fi vândut sau băut, deoarece face parte din patrimoniul naţional al Moldovei. De altfel, multe dintre ele sunt deja vinuri moarte, potrivit reprezentanţilor companiei.
Vinurile sunt păstrate în căsuţe săpate în piatră, numite caze. Colecţionarii de vinuri îşi pot închiria caze cu sticle de vin.
De exemplu, premierul Rusiei, Vladimir Putin, închiriază o cază cu vinuri la Cricova, după ce şi-a sărbătorit acolo aniversarea de 50 de ani.
Cât costă excursiile la Cricova
La Cricova, excursiile pot fi organizate în limbile română, rusă, engleză şi franceză. Sunt şase pachete de preţuri.
Pachetul 1 "Oraşul subteran" cuprinde doar excursia propriu-zisă, durează 45 minute şi costă 250 lei moldoveneşti (66 RON).
Pachetul 2 "La botul calului" costă 330 lei moldoveneşti (87 RON), durează o oră şi include, pe lângă excursia prin cramă, degustarea unui vin alb şi a unuia roşu. Al treilea pachet, "Profesional" durează o oră şi jumătate şi se încheie cu o vizită în una din sălile de degustare unde turiştii pot încerca cinci tipuri de vinuri şi gustări, contra sumei de 450 lei moldoveneşti (118 RON).
Pachetul 4 "Regatul vinului" costă 550 lei moldoveneşti (145 RON), durează o oră şi 45 minute, deoarece la final oaspeţii degustă şapte tipuri de vinuri.
Al cincilea pachet, "Prestige", presupune excursia şi degustarea a şapte tipuri de vinuri, cu mâncarea aferentă. Durează două ore şi costă 900 lei moldoveneşti (237 RON).
Turiştii care aleg pachetul "VIP" plătesc 1.350 lei moldoveneşti (355 RON) pentru două ore şi jumătate de excursie şi de mâncare cu degustarea a nouă vinuri.
Adăugaţi la aceste preţuri încă 130 lei moldoveneşti (34 RON) dacă doriţi să primiţi la final o sticlă de vin spumant marca Cricova.
Preţurile sunt valabile pentru excursiile în timpul orelor de program, adică luni-vineri, între orele 9.00-15.00. Vizitele pot fi organizate şi în afara orelor de program, însă doar pentru grupuri mai mari de 15 persoane şi cu un preţ mai mare cu 100 lei moldoveneşti (26 RON) de persoană.
Mileştii Mici, în Guiness Book
Cramele de la Mileştii Mici sunt situate în localitatea cu acelaşi nume, la 20 km mai la sud de Chişinău. Fosta carieră de piatră a început să găzduiască vinurile din anul 1969. Lungimea totală a galeriilor subterane este de 200 km. Vinurile sunt păstrate în butoaie cu capacitate cuprinsă între 600 şi 2.000 decalitri. "Colecţia de Aur" de la Mileştii Mici a intrat, în 2005, în Cartea Recordurilor Guiness ca fiind cea mai bogată colecţie de vinuri din lume. Aceasta cuprinde circa două milioane de sticle de vin.
La Mileştii Mici se produc vinuri de colecţie, vinuri de calitate superioară, vinuri de consum şi spumante. Toate vinurile, inclusiv şi cele pentru consumul curent, sunt păstrate în butoaie de stejar. În vizită la Mileştii Mici
Programul standard de vizitare este de luni până vineri, între orele 9.00 şi 17.00 şi pentru excursiile din această perioadă preţurile sunt mai mici faţă de cele practicate pentru alte ore şi zilele de odihnă.
Meniul "Butoiaş" cuprinde excursia şi degustarea a trei vinuri de masă cu o gustare uşoară. Durează o oră şi costă 250 lei moldoveneşti (66 RON) în orele de program şi 400 lei moldoveneşti (105 RON) în afara acestora.
Pentru meniul "Expres" trebuie să scoateţi din buzunar 500 lei moldoveneşti (132 RON) sau 680 lei moldoveneşti (179 RON), în funcţie de ora la care vă programaţi vizita care va dura circa două ore. În preţ e inclusă degustarea a şase vinuri (două de masă, două mature, unul de colecţie şi unul spumant), o gustare mai consistentă şi o sticlă de vin alb şi una de vin roşu cadou.
Meniul "Clasic" presupune degustarea a şapte vinuri (două mature, patru păstrate în colecţie şi unul spumant), mâncarea şi cadoul: o sticlă de vin matur plus una de spumant. Excursia şi degustarea durează aproximativ două ore. Toate acestea costă 600 lei moldoveneşti (158 RON) sau 780 lei moldoveneşti (205 RON).
Meniul "Naţional" cu degustare de vinuri presupune degustarea a şapte vinuri, similare meniului "Clasic", însă cu o masă mai copioasă cu sărmăluţe, mămăliguţă cu tocană de porc şi prune cu nuci. Durează două ore şi jumătate şi costă 900 lei moldoveneşti (237 RON) sau 1.100 lei moldoveneşti (289 RON). La final, veţi primi un vin matur şi un spumant.
Meniul "Naţional" are şi varianta mai ieftină, "la ulcior". Aceasta presupune aceleaşi feluri de mâncare ca şi cel cu degustare, însă turiştii vor bea doar două tipuri de vinuri mature, din ulcior. Preţul, pentru două ore, este de 770 lei moldoveneşti (203 RON) sau 920 lei moldoveneşti (242 RON), în funcţie de ora excursiei.
Dacă doriţi să primiţi la final şi un exemplar al "Guiness Book", specificaţi acest lucru atunci când faceţi programarea şi pregătiţi în plus câte 500 lei moldoveneşti (132 RON) de persoană.
Citiţi şi:
- Comoara vinului, neglijată de turismul românesc
- Noile tehnologii de vinificaţie înlocuiesc munca omului din podgorie
- Din lipsă de cultură a vinului, bem falsuri
- Producţia de vinuri, "un exerciţiu la paralele" de nota 10