Dictatorul Belarusului, Alexander Lukașenko, susține că pentru asasinarea sa au fost alocați 10 milioane de dolari. Numai sniperul care urma sî-l elimine urma să primeasă un milion de dolari.
Cât e fabulație și cât adevăr în afirmațiile președintelui statului Belarus e greu de spus. Nu ar fi, de altfel, prima dată când Lukașenko se folosește de fake news ca să-și justifice rămânerea la putere. Ultimele declarații de acest fel sunt legate de complotul pentru asasinarea sa. Organizatorii complotului de asasinare împotriva sa au alocat 10 milioane de dolari pentru a-și atinge obiectivul. Numai lunetistul urma să primească un milion de dolari, le-a declarat Lukașenko sâmbătă reporterilor.
V-ați supune unui asemenea test cumplit? Au trăit 40 de zile pe altă lume. Și asta nu e tot…
Lukașenko, citat de agenția de știri BelTA, spune că oamenii înarmați trebuiau să-i atace reședința în mediul rural.
"Insurgenții voiau să blocheze Minskul"
"Am văzut ce urmăresc de mult timp. Credeți că am efectuat această operațiune din Moscova din senin? I-am urmărit cu atenție. Se așteptau să vină la Minsk și să efectueze această operațiune", a spus Lukașenko.
„Insurgenții au planificat să folosească armata pentru a bloca Minsk, alături de forțele OMON, trupele interne, Ministerul de Interne și KGB”.
Teei scenarii pentru lichidarea lui Lukașenko
Președintele din Belarus susține că dacă ar fi reușit, complotul ar fi declanșat „cel mai cumplit și mai fierbinte război civil ”.
UE, în pericol de dezintegrare. Lovitura fatală ar putea veni de la cea mai puternică țară
Complotiștii ar fi elaborat mai multe scenarii ale asasinării președintelui , inclusiv la parada din 9 mai, a mai declarat Lukașenko declarat agenției de știri BelTA. Distatorul susține, însă, că acest plan a fost abandonat rapid.„Este greu de imaginat că un astfel de plan ar fi putut fi pus în aplicare în Belarus, așa că au renunțat la ideea inițială”.
Apoi, au considerat un atac asupra autostrăzii prezidențiale, așa că au cumpărat chiar lansatoare de grenade și le-au transportat în Belarus.
"Cu toate acestea, nici ei nu ar fi făcut ca un astfel de scenariu să se întâmple, deoarece din motive de siguranță vehiculele din coloană circulă cu viteză mare, iar șansele de a le atinge sunt mici ", a explicat el.
Lukașenko susține că, în final, complotiștii s-au oprit asupra celui de-al treilea scenariu, în care oameni înarmați ar fi atacat urmat să atace casa de la țarî a ăreședintelui, scrie Agenția Tass.