Cât aur conține, de fapt, acoperișul Catedralei Naționale. Documentul care dezminte informațiile Recorder

Cât aur conține, de fapt, acoperișul Catedralei Naționale. Documentul care dezminte informațiile Recorder Sursa: BASILICA

Constructorii care au demarat lucrări la Catedrala Națională din București, una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume, dezmint informațiile prezentate în investigația Recorder în legătură cu cantitatea de aur utilizată la construirea acoperișului. Materialul a stârnit foarte multe reacții în spațiul public, iar unii au acuzat „manipulări” ale datelor și ulterior și „intenţia obsesivă de a transfera asupra Bisericii Ortodoxe Române şi a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, potenţiala vină a unor angajaţi din administraţia bisericească”.

Constructorii care realizează lucrări la Catedrala Mântuirii Neamului, este forma despre firma SC Valcon Roofs SRL, dezmint vehement „afirmațiile false” făcute de jurnaliștii Recorder, care au acuzat cantități semnificative de aur folosite la nivelul acoperișului instituției religioase.

Firma precizează concret că „aliajul din care este făcut acoperișul Catedralei Naționale nu conține aur”, prezentând în susținerea poziției sale un document.

Acoperișul Catedralei Naționale nu conține aur

Prezentăm în continuare textul integral al replicii transmise către Recorder, ca urmare a publicării materialului „Catedrala Prăduirii Neamului”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aliajul din care este făcut acoperișul Catedralei Naționale nu conține aur.

În articol se dau câteva date care vizează lucrările pe care la execută SC VALCON ROOFS SRL la Catedrala Națională și pe care le considerăm eronate sau cel puțin insuficient de bine documentate și de aceea venim in întâmpinarea dumneavoastră cu următoarele precizări și date:

Pentru jgheaburi, turle și alte părți din acoperiș s-au livrat 30.000 mp de tablă din Cupru aurit (text preluat din reportaj, articol)

Realitatea: Cantitatea brută de tablă contractată = 19.912,92 mp

Se montează ca material „Cupru aurit “ (text preluat din reportaj , articol )

Realitatea: Aliajul din Cupru folosit la această lucrare nu conține aur și nu are nici acoperire din aur, iar denumirea de TECU-GOLD este una generică și folosită datorită aspectului auriu. Mai jos prezentăm compoziția chimică a aliajului conform fișei tehnice a producătorului:

„Cel mai scump lucru cu care se poate acoperi ceva” (text preluat din reportaj , articol )

Realitatea: În general, cele mai scumpe sisteme de învelitori sunt cele pe bază de Cupru, dar sunt și cele mai rezistente ca durată de viață dintre toate sistemele de învelitori din lume. La fel de rezistente ca TECU-GOLD și deosebite, dar mai scumpe sunt: TECU BRASS BROWNISCHED și TECU-PATINA, care au aspect de galben rumenit verzui.

Câtă realitate ascunde investigația Recorder

„A costat 84 Euro metrul pătrat, în timp ce o tabla de calitate pentru acoperirea caselor ajunge la 15-20 Euro metrul pătrat” (text preluat din reportaj , articol )

Precizări:

  • Preț achiziție, SC VALCON ROOFS SRL de la KME Germania = 82.57 Euro / mp
  • Preț vânzare, SC VALCON ROOFS SRL către Patriarhia Română = 84.22 Euro / mp
  • Adaos comercial = 1.9% , adică 1.65 Euro / mp, în care sunt incluse cheltuieli de transport, depozitare, manipulare și diferența de curs valutar.

La 15-20 Euro / mp se pot cumpăra anumite materiale sau tablă pentru învelitori din oțel moale zincat, oțel zincat vopsit, aluminiu vopsit, dar care nu îndeplinesc exigențele din punct de vedere arhitectural, tehnologic și mai cu seamă durată de viață.

Materialul folosit (TECU-GOLD ) îndeplinește condițiile de versatilitate, de aplicare a unor tehnologii care să asigure învelitorii o durată de viață de peste 2.000 ani fără a fi nevoie de intervenții decât în situații foarte rare, ținând cont de înălțimea acoperișului.

Conform unui studiu și unor calcule făcute de cei de la KME Germania, pe baza unor formule de calcul și a unor exemple de învelitori vechi care sunt din Cupru de peste 300 de ani vechime, această tablă cu grosimea de 0.7 mm va avea peste 2.000 ani o grosime de aproximativ 0.4 – 0.5 mm în urma fenomenului de „elutrație”.

Acest proiect este singurul din lume care a primit o garanție a sistemului de învelitoare montat pentru o perioadă de 50 ani, ceea ce nu a putut să garanteze nici o altă firmă dintre celelalte pentru material și montaj”, arată replica transmisă de firma responsabilă de lucrările demarate la nivelul Catedralei Naționale din București, potrivit basilica.ro.