Există vreun adevăr în aceste afirmații? Îți compromiți sănătatea folosind căștile fără fir, și mai direct, îți crești riscul de cancer la creier? La aceste întrebări au răspuns neurologii care, din păcate, nu dau vești prea bune.
Se pare că răspunsul nu este în întregime clar. „Aceasta este o îngrijorare foarte comună și o întrebare pe care o aud des de la pacienții mei: vor să știe dacă telefoanele sau căștile lor le-au cauzat cancerul la creier”, spune Naveed Wagle, neuro-oncolog la Pacific Brain Tumor Center, Providence. „Răspunsul scurt este probabil şi că nu-i singura cauză. Nu avem încă suficiente informații pentru a spune cu siguranță dacă este un factor care contribuie”, spune dr. Wagle.
Comisia Federală de Comunicații (FCC) din Statele Unite despre dispozitivele fără fir: „În prezent, nicio dovadă științifică nu stabilește o legătură cauzală între utilizarea dispozitivelor fără fir și cancer sau alte boli. Cei care evaluează riscurile potențiale ale utilizării dispozitivelor fără fir sunt de acord că studii mai multe și pe termen lung ar trebui să exploreze dacă există o bază mai bună pentru standardele de siguranță [frecvența radio] decât cea utilizată în prezent”.
Legătura dintre căștile wireless și cancer
Dispozitivele wireless folosesc tehnologia bluetooth. Bluetooth permite acestor dispozitive electronice să facă schimb de informații pe distanțe scurte, cum ar fi distanța de la telefon la cap. Institutul de Fizică din Marea Britanie explică că bluetooth emite o cantitate scăzută de radiații sub formă de unde radio de frecvență ultraînaltă.
Căștile wireless emit mult mai puține radiații decât telefoanele; de fapt, un studiu din 2019 publicat în Environmental Research a constatat că căștile bluetooth au emis de 10 până la 400 de ori mai puține radiații decât smartphone-urile. Aceasta este o diferență semnificativă între cele două.
Cantitatea de radiații din căștile fără fir crește riscul de cancer?
Există unele dovezi științifice că ar putea exista o legătură între expunerea la radiații de radiofrecvență (RFR) în intervalul utilizat de căștile wireless și cancer. Un studiu din 2020 efectuat de National Toxicology Program a găsit dovezi ale unei asocieri cu tumorile maligne ale inimii și unele dovezi ale unei asocieri cu tumori maligne din creier și glandele suprarenale, printre șobolanii care au fost expuși la RFR.
Cu toate acestea, mai multe studii observaționale asupra oamenilor nu au găsit nicio creștere a tumorilor canceroase, chiar și în rândul participanților cu utilizare ridicată a telefonului mobil. „Un risc mai mic de cancer nu înseamnă niciun risc și poate varia de la o persoană la alta”, spune dr. Wagle.
Probleme de sănătate de la căștile wireless
Pe lângă cancer, căștile wireless pot cauza mai multe probleme de sănătate, spune Bria Collins, Au.D, CCC-A, audiolog. De fapt, deoarece utilizarea căștilor wireless a devenit atât de populară, Collins spune că următoarele probleme de sănătate au fost în creștere:
Pierderea auzului:„Atunci când purtați căști pentru urechi, plasează sursa de sunet mai aproape de timpan, ceea ce poate crește intensitatea mai tare decât s-a dorit”, spune Collins. „De-a lungul timpului, acest lucru provoacă pierderea auzului.”
Obstrucție cu ceară: Acumularea de ceară poate fi o problemă, în funcție de tipul de căști și de forma și dimensiunea canalului urechii, explică ea. „Inserarea în ureche de mai multe ori sau împingerea vârfului prea adânc în canalul urechii, poate forma un perete de ceară care poate bloca urechea și poate cauza auzul redus”, explică ea.
Infecţie: Utilizarea constantă a căștilor introduce, de asemenea, germeni în canalul urechii, unde cresc în mediul cald și umed al urechii interne, care poate fi un catalizator pentru infecțiile urechii, spune ea.
Durere: Dacă purtați căști prea mult sau dacă nu se potrivesc corect cu urechile, acestea vă pot cauza durere și disconfort și, uneori, răni în deschiderea urechii.
Soluția? Nu ține căștile ore în șir. Dacă experții ar putea recomanda un lucru tuturor celor care folosesc căști fără fir, acesta este: Nu mai ține căștile în urechi atunci când nu sunt folosite.