Câștigul la pensia privată obligatorie depășește inflația

Câștigul la pensia privată obligatorie depășește inflația

Randamentul actual al fondurilor de pensii private depășește de cinci ori inflația, spun oficialii Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Cristian Roşu, director general în Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), a spus că, din punct de vedere al devalorizării cotizaţiilor la sistemul privat de pensii obligatorii, în raport cu inflaţia, la ora actuală randamentul actual este de 15%, în timp ce rata inflaţiei a ajuns la puţin peste 3%.

"În istoria acestui sistem, în ratele de inflaţie care au fost în ultimii ani, am constatat că randamentele au fost de peste 15%, în condiţiile în care rata inflaţiei a coborât acum la puţin peste 3% de la peste 8%. E o poveste aruncată în piaţa românească de nişte persoane cărora le place să li se spună analişti economici. Ca un fundament economic, clar nu se poate devaloriza atât de mult. Tot ceea ce se acumulează la ora actuală sunt real pozitive şi sunt peste rata inflaţiei", a afirmat Cristian Roșu astăzi, în cadrul unui seminar de specialitate.

Ce riscuri există pentru sistemul de pensii private

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, în sistemul de economisire, ca în orice sistem, există un risc mai ales politic, dar probabilitatea apariţiei unui astfel de fenomen este redus.

"Ca orice sistem de risc, şi în sistemul de economisire există un risc, mai ales politic, dar probabilitatea apariţiei unui astfel de fenomen este redus. Dar nu suntem singuri pe lume, facem parte într-un sistem european, trebuie să respectăm cquisul comunitar. Nu prea se mai poate întâmpla peste noapte ceva rău, dar dacă se va întâmpla ceva, banii dvs se vor duce către sistemul public de pensii, la bugetul de stat. Rămân ai dvs. Poate exista un risc mai degrabă politic", a explicat Roşu.

Peste 5,5 milioane de români au pensie pe Pilonul II

Potrivit datelor oficiale ale CSSPP, publicate la jumătatea lunii februarie, peste 5,5 milioane de persoane participau la fondurile de pensii administrate privat - Pilonul II, în prima lună din 2012, cu 0,51% mai mult faţă de luna decembrie 2011 şi cu 6,39% mai mult comparativ cu ianuarie, anul trecut.

Valoarea activelor nete înregistrată de fondurile de pensii administrate privat a fost de 6,719 miliarde lei (1,547 miliarde de euro), în creştere cu 4,72% faţă de luna decembrie 2011 şi cu 49,25% mai mare decât în ianuarie 2011, respectiv o creştere cu 46,21% raportată la moneda euro.

În ceea ce priveşte distribuţia pe vârstă, în ianuarie 2012, un procent de 57,27% dintre participanţi aveau vârsta de până în 35 ani, iar restul de 42,73% aveau vârsta de peste 35 de ani. Pe gen, distribuţia a fost următoarea: 51,74% erau bărbaţi şi 48,26% femei.

Câți bani sunt virați pentru pensia privată obligatorie

În condiţiile unei cote de contribuţie de 3% din venitul brut realizat, în luna ianuarie 2012 au fost virate către fondurile de pensii administrate privat 176,94 milioane lei (40,74 milioane euro), în creştere cu 1,97% faţă de luna precedentă şi cu 32,04% faţă de ianuarie 2011.

În total, în ultimele 12 luni au fost virate contribuţii în valoare de 2,153 miliarde lei, cu o medie lunară de 179,43 milioane lei.