Editura Evenimentul si Capital

CASTELUL Bethlen-Haller, PIERDUT la CĂRȚI! A făcut parte din AVEREA a 45 de FAMILII NOBILIARE. Ce este un „MAÎTRE d’HÔTEL” și cine e CEL MAI BUN

Autor: | | 0 Comentarii | 3879 Vizualizari

Optsprezece bărbați și o femeie s-au întrecut, la Cetatea de Baltă-Jidvei, pentru titlul de cel mai bun „maître d’hôtel”, la cea de-a XVI-a ediție a Trofeului „Marian Bugan”.

Competiția, organizată de Aso ciația Națională a Maître d’ Hôtel din România, reușește să adune an de an puținii profesioniști într-ale ospitalității care s-au decis să rămână-n țară. Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă, a cărui imagine este asociată în prezent cu podgoriile Jidvei, a fost o fortăreață de agrement pe care nobilii din familia Bethlen o foloseau pentru vânătoare și ospețe și este deținut de familia Necșulescu, care, de altfel, a găzduit evenimentul.

Cei 19 concurenți, șefi de sală și manageri de restaurante, au avut ocazia să-și dovedească abilitățile profesionale de-a lungul a trei probe, una teoretică, una de decantare și, în finală, cea de practică, în fața unui juriu, a publicului, dar și a presei. Câștigătorul Marelui Trofeu „Marian Bugan” 2018 a fost Cristian Szekely – București, locul I a revenit lui Petrișor Lucian Petcu, locul II lui Ionuț Andrieș, iar locul III lui Alexandru Tamaș.

Diplome recunoscute internațional

Vreme de două zile, în cadrul concursului, au forfotit somelieri al căror miros și gust disting enșpe mii de soiuri de vin și „maîtres d’hôtel”, îmbrăcați fără cusur, în costume la patru ace, care au trecut prin mai multe probe de foc: cea teoretică, în scris, și cele practice, de la decantarea vinului, la tăierea puiului și până la cele din marea finală, de-a lungul cărora, cu mișcări întru totul grațioase, aproape mângâind, concurenții au caramelizat felii proaspăt tăiate de ananas și au desfăcut șampanii, pe care le-au servit într-un număr egal de pahare.

Oaspeții s-au desfătat cu rațe umplute, desăvârșite cu dulceață de ardei iute, au devorat pateul Toscano, fripturile de mistreț prin care furculița trecea ca prin unt, dar și fructele de mare, aduse în vârful acelui deal din Mediterană. Cei prezenți s-au înveselit cu vinurile Ana (Sauvignon Blanc, Chardonnay) și Maria (Fetească Albă, Pinot Griscare) din gama Owner’s Choice sau cu sortimente nobile din gama Mysterium, precum Rhein Riesling-Sauvignon Blanc sau Traminer-Sauvignon Blanc. Să nu-l uităm pe Bachus care, desigur, a patronat desfășurarea acestui eveniment-concurs, unde seniorul familiei Necșulescu, Liviu, un multimilionar binevoitor, în vârstă de 88 de ani, a surprins invitații cu sprinteneala pașilor săi de dans, dar și cu neîntrecutele ghidușii din timpul chefului. „Ceea ce este important la acest eveniment constă în faptul că asociația noastră promovează meseria de „maî tre d’hôtel”. Diploma oferită de asociație este o recunoaștere a profesionalismului și se bucură atât de o apreciere națională, cât și de una internațională. E oferită în cadrul concursului, în care judecătorii sunt colegi de breaslă, iar totul se întâmplă cu public, la vedere, cu presa alături.

Suntem la a XVI-a ediție și bucuria noastră este că de la an la an vin concurenți tot mai bine pregătiți, dornici de afirmare, ceea ce înseamnă că s-a înțeles menirea acestui concurs. Astfel, ne ocupăm de promovarea tinerilor, această meserie fiind una dintre cele mai complexe din industria ospitalității. Competiția a fost o ocazie în care concurenți și-au pus la punct cunoștințele, la fel și membrii juriului. Toată lumea a câștigat experiență”, a declarat Nicolae Pupăză, președintele Asociației Naționale a Maître d’Hotel din România, pentru EVZ.

Castelul dintre Târnave

Castelul are o formă rectangulară și cinci turnuri, dintre care patru sunt circulare și tronează în fiecare colț. Al cincilea turn a fost alipit uneia dintre fațadele secundare, are o formă octogonală, iar în pântecele său se încolăcește, unind parterul cu cele două etaje superioare, o scară sculptată din bârne de stejar, conservată ca în secolul al XVI-lea.

Conform vătafului actual, Irina Incze, construcția castelului a început în 1560, adică mai devreme decât reiese din anumite izvoare. Giuvaierul arhitectural are o istorie plină de surprize: de-a lungul vremii, aproximativ 45 de familii de nobili l-au deținut, castelul fiind donat, moștenit și chiar pierdut la jocurile de cărți. Din 1780 și până la naționalizare însă, nobilii Haller au fost singurii care l-au stăpânit. „Probabil, nu au mai jucat cărți sau nu l-a mai pus miză”, a povestit râzând Irina Incze.

Vizitat și de Donald Trump jr.

În timpul comunismului, în interiorul fortificației s-a făcut șampania de Jidvei. În acea perioadă, castelul arăta deplorabil, nu avea geamuri, podele, nici măcar un fir de iarbă în curte. După revoluție, castelul a devenit proprietatea privată a societății Jidvei și, implicit, a familiei Necșculescu. ”De fapt, familia Necșulescu a cumpărat castelul de două ori. O dată cu privatizarea fostului I.A.S., iar a doua oară când a apărut legea retrocedărilor.

Ultimii care descind din spița Haller trăiesc la Târgu Mureș și au revendicat castelul de la statul român. Acesta l-a retrocedat familiei Haller, care, la rândul ei, l-a vândut mai departe familiei Necșulescu”, a istorisit Irina Incze. Seniorul Liviu a precizat că a concurat cu Verstoy Atilla, care ar fi vrut castelul pentru el.

În urma unei investiții ce se ridică la câteva sute de mii de euro, proprietarii au readus la viață castelul pe care cei dornici îl pot vizita doar la cerere. Au fost refăcute pivnița, parterul, un etaj, iar fostele grajduri au fost transformate în camere. Fiind cu circuit închis, a atras astfel oaspeți de vază din România, dar și personalități internaționale: Donald Tump jr., fiul cel mare al președintelui Statelor Unite ale Americii, a participat la o partidă de vânătoare de căprioare și mistreți pe un fond de vânătoare din zona localităților Jidvei și Cetatea de Baltă, iar ulterior a vizitat cetatea.

2.500 hectare de vie

Podgoria Târnave are o suprafață de 2.500 hectare. Astfel, compania Jidvei deține cea mai mare podgorie din Europa cu unic proprietar, familia Necșulescu. Practic, Jidvei a pus România pe harta europeană a vinurilor. Având o amplasare specială, la o altitudine între 200 și 500 de metri, ținutul oferă condiții excelente de cultivare a viței de vie. Cele mai importante suprafețe dau soiuri de Fetească Regală (824 ha), Sauvignon Blanc (467 ha), Muscat Ottonel (427 ha), Riesling Italian (247 ha) și Traminer roz (163 ha). Totodată, Jidvei deține una dintre cele mai întinse vițe de vie al căror rod este soiul Sauvignon Blanc.

Cronologic vorbind, I.A.S-ul Jidvei s-a înființat în 1949, iar în ’58, soiurile Fetească Regală, Sauvignon Blanc și Traminer Roz sunt premiate cu medalii de aur la Concursul Internațional de la Ljubliana. Din ’99, Jidvei trecere într-o nouă etapă, una marcată de un ambițios program de modernizare.

PROTESTE de amploare, in Bucuresti, dupa anuntul lui Toader! Ce se intampla ACUM, in Piata Victoriei

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI