Scandalul „Casca”, „Pixelul albastru” din 2019. Adevărul despre Iohannis și Dăncilă

Scandalul „Casca”, „Pixelul albastru” din 2019. Adevărul despre Iohannis și Dăncilă

După ce ambii candidați la prezidențiale, președintele Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă, au susținut declarații de presă, în spațiul public au apărut mai multe imagini prin care cei doi candidați sunt acuzați că au avut căști în urechi.

UPDATE - Jurnalistul care l-a întrebat pe președintele Klaus Iohannis dacă are cască în ureche a povestit toată întâmplarea și cum i-a venit ideea întrebării.

„Faza cu casca.

Sunt la conferința lui Klaus Iohannis, în rândul doi, banca din mijloc. După primele 10 minute, îmi scrie o colegă din presă, care se afla la sediul PSD: "Are cască în ureche?". "Nu văd", zic eu. Apoi mă uit atent la urechile lui Iohannis, ca să nu ratez vreo știre. "În urechea stângă, nu", spun eu. "Părea că are ceva", insistă colega. "E imaginația ta", închei eu, arogant. Îmi aștept rândul la întrebare (am picat al 15-lea la sorți). În sfârșit, urmez eu. Înainte să ajung la microfon, văd că pe fb circulă masiv urechile lui Iohannis - mai exact poze cu căști, nu doar întrebări. Ce dracu fac acum? Pun două întrebrări despre Justiție, SRI, DNA, CSM, pentru care îmi storsesem creierul. La final, întreb rapid și de cască. Iohannis răspunde uman (minune!). În următoarele minute, primesc stoluri de inimioare, dar și mesaje afectate, care deplâng starea jurnalismului din România. Ca de obicei, eu sunt la mijloc, ca orice extremist de centru, cum ar spune Radu Cosașu, suflându-mi în cască.

Ne puteți urmări și pe Google News

P.S. În ciuda evidenței, PSD, în frunte cu Firea, rostogoloșete un fake-news grosolan. În loc de comentarii, mergeți la vot!”, a scris Sebastian Zachmann.

ȘTIRE INIȚIALĂ - În imaginile prezentate de mai mulți lideri PSD se poate observa cum președintele Klaus Iohannis nu are nicio cască în ureche. Mai mult, președintele a glumit în timpul conferinței de presă pe această temă, după ce a fost întrebat despre acest subiect.

„Mă bănuiți câteodată că fără copiuță nu merge? Nu, nu cred că mă bănuiți de așa ceva. Doamne ferește”, a declarat Klaus Iohannis. Ulterior, președintele le-a arătat jurnaliștilor că nu are nicio cască în ureche, iar toate răspunsurile îi aparțin.

„Președintele-candidat Iohannis este nu numai foarte curajos, foarte deschis dialogului, dezbaterilor, foarte informat si sigur pe el, ci și foarte spontan!😂 O dovedește cu prisosință casca din ureche folosita la conferinta de presa! Doamne, asa ceva!!??Ghinion!!!”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Și președintele PSD, Viorica Dăncilă, este acuzată că a purtat o cască în ureche, pentru a fi ajutată în timpul declarației de presă.

În urmă cu 10 ani, în timpul campaniei prezidențiale în care se înfruntau Traian Băsescu, președinte în exercițiu, și Mircea Geoană, președinte al PSD, a izbucnit scndalul numit de presă „Pixelul albastru”.

În timp ce era invitat într-o emisiune moderată de Răzvan Dumitrescu la Realitatea TV, președintele Băsescu a fost invitat să urmărească niște imagini din timpul unui miting electoral din 2004, despre care moderatorul spunea că arată cum - pe atunci - candidatul Alianței DA lovește un copil.

Președintele a fost, în primul moment, bulversat de situație și a reacționat spunând: „o fi zis ceva copilul, o fi înjurat...”, fără însă a nega veridicitatea imaginilor. Ulterior, Băsescu a spus că nu-și amintește episodul, dar că nu obișnuiește să-i lovească pe copii.

După emisiune a început o adevărată nebunie în media, cu luări de poziție pro și contra veridicității imaginilor, provenite de la Dinu Patriciu, unul dintre adversarii președintelui în 2009, dar membru al PNL și deci parte a Alianței DA, alături de PD, în 2004.

Cei care susțineau că imeginile sunt trucate, pentru a fi o lovitură de campanie, au vorbit despre faptul că imaginile erau editate prost din punct de vedere tehnic și că, a un moment dat, cei care manipulaseră filmarea ar fi lăsat, din greșeală, un cadru dintr-o altă filmare, de culoare albastră, de aici venind sintagma de „pixelul albastru”.

Până la urmă, episodul l-a afectat destul de puțin pe Băsescu, care a câștigat, deși la limită, alegerile.