Căsătoria se dezbate în Parlament

Căsătoria se dezbate în Parlament

Membrii subcomisiei parlamentare care dezbate proiectul Codului civil au continuat, astăzi, discuţiile referitoare la condiţiile de fond privind încheierea căsătoriei, nulitatea căsătoriei, precum şi la drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale soţilor.

Parlamentarii au parcurs până în prezent 335 articole din cele aproape 2.700 ale codului, însă au decis să amâne luarea unei decizii în legătură cu o serie de amendamente formulate la acest capitol.

Potrivit Mediafax, unul dintre amendamentele în legătură cu care nu s-a putut lua o decizie a fost acela prin care senatorul Iulian Urban şi deputatul Bogdan Ciucă propun ca, prin excepţie, căsătoria să se poate celebra, cu aprobarea primarului, de către un ofiţer de stare civilă de la o altă primărie decât cea în a cărei rază teritorială domiciliază sau îşi au reşedinţa viitorii soţi, cu obligativitatea înştiinţării primăriei de domiciliu a viitorilor soţi, în vederea publicităţii.

De asemenea, senatorii şi deputaţii jurişti au amânat luarea unei decizii în privinţa unui amendament formultat de senatorul PDL Ion Ruşeţ prin care se propune o derogare de la prevederea potrivit căreia căsătoria se încheie după 10 zile de la afişarea declaraţiei de căsătorie, termen în care se cuprind atât data afişării, cât şi data încheierii căsătoriei.

Amendamentul prevede că primarul oraşului sau comunei unde urmează a se încheia căsătoria poate să încuviinţeze, pentru motive temeinice, încheierea căsătoriei înainte de împlinirea termenului, dar nu mai puţin de cinci zile de la data afişării declaraţiei de căsătorie.

Potrivit unei prevederi a proiectului de Cod Civil, nulitatea căsătoriei ar urma să fie acoperită dacă, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, ambii soţi au împlinit vârsta de 18 ani sau dacă soţia a născut ori a rămas însărcinată.

Ne puteți urmări și pe Google News