Casa Verde Fotovoltaice. Modificări importante în procesul de înscriere

Panouri soldare. Sursa foto: lucascgouvea0/ Pixabay

România. Programul Casa Verde Fotovoltaice va demara la sfârșitul lunii august când toți cei interesați se vor putea înscrie, potrivit anunțului făcut de Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu Neculaescu.

Un proiect de ordin al ministrului Mediului propune actualizarea și extinderea Ghidului de finanțare pentru Programul dedicat instalării sistemelor de încălzire pe bază de energie regenerabilă.

Noua metodă de înscriere în programul Casa Verde Fotovoltaice

În mod specific, se va renunța la cerința de a depune dosarele pentru Programul Casa Verde doar în format fizic. Acum, documentele vor putea fi trimise și în format electronic.

În acest context, proiectul de ordin sugerează abrogarea articolului 14, alineatul (1) din Ghidul de finanțare al Programului pentru instalarea sistemelor de încălzire bazate pe energie regenerabilă.

(1)Dosarul de finanţare se va depune personal, legat, paginat şi opisat, într-un singur exemplar, în plic, la agenţia judeţeană pentru protecţia mediului pe raza căreia domiciliază solicitantul şi se va înregistra într-un registru special pentru acest program, doar în cazul în care dosarul de finanţare cuprinde toate documentele potrivit fişei conformităţii administrative.

Panouri. Sursa foto: Charlie Wilde/ Pixabay

Nu se pot depune modificări şi completări ulterioare înregistrării la agenţia judeţeană pentru protecţia mediului”, potrivit articolulul de până acum.

Acesta va fi înlocuit cu următorul pasaj, care va permite înscrierea pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice în online.

„(6) Instrucțiunile privind modalitatea de depunere a dosarelor de finanțare se aprobă prin Dispoziție a președintelui Administrației Fondului pentru Mediu care se publică pe pagina de internet a instituției www.afm.ro”.

Depunerea personală a dosarelor de înscriere, declarată ilegală

Noile modificări vin după ce ÎCCJ a declarat ilegală obligația de a depune personal dosarele de finanțare.

Curtea a constatat că prevederea restricționa în mod nejustificat modalitatea de depunere a dosarelor, stabilind că aceasta trebuia realizată exclusiv prin prezență fizică la sediul instituției, ceea ce a condus la restituirea dosarelor trimise prin poștă.

Președintele AFM a anunțat că majoritatea celor 60.000 de sisteme alocate în sesiunea din 2023 vor fi finalizate în perioada august-septembrie a acestui an.

De asemenea, pentru anul 2024, se estimează că programul va începe la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.

Panouri fotovoltaice. Sursa foto: Narupon Promvichai/ Pixabay

Conform declarațiilor sale, bugetul este asigurat și nu sunt prevăzute probleme legate de finanțare pentru acest program.

Bugetul pentru Casa Verde Fotovoltaice, cel mai mare de până acum

Laurențiu Neculaescu a menționat că banii alocați pentru sesiunea din 2024, în valoare de două miliarde de lei, sunt disponibili în buget.

El a exprimat speranța că, începând cu 2025, nu vor apărea probleme de finanțare, dar pentru anul 2024 nu sunt prevăzute dificultăți.

Președintele AFM a subliniat că acest buget este cel mai mare alocat vreodată pentru acest program și, probabil, pentru orice alt program derulat de AFM.

Cu aceste fonduri, se vor putea finanța aproximativ 66.000 de case, întrucât, spre deosebire de anul trecut, vor fi incluse și acumulatorii, potrivit Adevărul.