Casa Națională de Pensii schimbă sistemul informatic. Investiție prin PNRR

Casa Națională de Pensii schimbă sistemul informatic. Investiție prin PNRRRecalcularea pensiei. Sursa foto: Arhiva EVZ

Casa Națională de Pensii (CNPP) intenționează să-și modernizeze și să-și actualizeze sistemul informatic. Investiția a fost estimată la aproximativ 131 de milioane de lei și va primi finanțare PNRR.

Viitorul sistem informatic integrat va permite CNPP să ofere servicii noi pentru cetăţeni. De asemenea, va susţine procesul de recalculare a pensiilor pentru români. Măsura este prevăzută. Finanțarea este asigurată din fondurile derulate prin PNRR.

Casa Națională de Pensii schimbă sistemul IT

Un proiect de Hotărâre de Guvern reglementează realizarea unui sistem informatic integrat pentru Casa Națională de Pensii. Totodată, actul normativ prevede și componentele infrastructurii hardware. Viitorul sistem informatic va costa în jut de 131 de milioane de lei și va avea finanțarea asigurată din fondurile PNRR. Autorii proiectului susțin că viitoarea aplicație va permite facilitarea procesului de recalculare a pensiilor.

Mondernizarea sistemului informatic pentru Casa Națională de Pensii este necesară. Actuala aplicație este bazate pe tehnologii învechite (din 2011 – 2012) și nu beneficiază de suport de la prodcător. Iar acest lucur limitează posibilitățile de adaptare și actualizare la noile cerințe operaționale. De asemenea, sistemul informatic al CNPP prezintă un risc crescut de securitate cibernetică.

Astfel, conform economedia.ro, multe date critice în completarea unui dosar se găsesc în format nestructurat, în aplicaţii şi sisteme de baze de date insulare sau chiar analogic (hârtie). Aceste aspecte nu fac decât să îngreuneze munca și să reducă eficiența lucrătorilor din Casa Națională de Pensii. Sistemele și procedurile de lucru curente nu permit renunțarea la hârtie ca document oficial.

Portalul instituției permite servicii limitate, cu grad redus complexitate, care nu pot substitui prezenţa fizică la ghişeu a celor interesaţi. Posibilităţile tehnologice de raportare, analiză istorică și predictivă a datelor sunt reduse, generând dificultăţi în fundamentarea deciziilor cu privire la sistemul public de pensii. Riscul major constă în imposibilitatea dezvoltării unor noi funcționalități, dar și a prăbușirii sistemului.

pensionari

Pensionari. Sursa foto: Pixabay

Sistemul actual trebuie modernizat

Sistemul informatic actual folosit de Casa Națională de Pensii a depăşit data-limită de utilizare şi trebuie adus la un nivel superior de digitalizare, operabilitate şi securitate.

Drept urmare, proiectul de HG vizează realizarea unui nou sistem informatic integrat şi a infrastructurii hardware necesare. Acesta va permite furnizarea unor servicii publice personalizate beneficiarilor. Este vorba despre serviciu electronic pentru completarea cererii de emitere de bilete de tratament, servicii electronice în domeniul accidentelor de muncă și al bolilor profesionale.

De asemenea, viitorul sistem va trebui să includă și aplicaţia „e-Talon” care va genera automat cuponul de pensie în format electronic.

Noul sistem informatic integrat dezvoltat de Casa Națională de Pensii va permite aplicarea coerentă și unitară a reglementărilor în vigoare în domeniul sistemului public de pensii și al asigurării pentru accidente de muncă și boli profesionale. Este vorba despre Legea nr. 360/2023 şi Legea nr. 346/2002 republicată, cu modificările și completările ulterioare.

pensionari la ghișeu

Sursa foto: EVZ

Casa Națională de Pensii plătește drepturile în avans

În această lună, pensiile vor fi plătite în avans, în primele zile ale lunii mai, având în vedere sărbătorile de Paște. Autoritățile au stabilit detaliile, astfel încât pensionarii să-și primească banii înainte până pe 3 mai, cel târziu.

În mod normal, calendarul oficial, reglementat de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), prevede că achitarea pensiilor prin Poșta Română se face în intervalul 1 – 15 ale lunii, la domiciliul beneficiarilor. Achitarea pensiilor pe carduri se face în data de 12 a fiecărei luni, dar nu mai târziu de data de 13 a fiecărei luni.

Luna aceasta, însă, banii vor fi virați de Casa Națională de Pensii, prin casele teritoriale, până la 30 aprilie, atât Poștei Române, cât și băncilor. Banii vor fi acordați pensionarilor și beneficiarilor de legi speciale. Pensiile vor ajunge la cei în drept până cel târziu vineri, 3 mai, prin mandate poștale.

Plata pensiilor pe carduri și în conturile curente se va face între 2 și 3 mai.

Ne puteți urmări și pe Google News