Casa-muzeu a rapsodului Nicolae Sulac, părăsită în ruină. O afacere foarte încurcată

Nicolae Sulac/ Sursa foto: arhiva familiei

În satul Sadîc din raionul Cantemir, situat la distanţa de cca 115 km de la Chişinău, se regăseşte aşa-zisa casă a marelui rapsod român din Basarabia, Nicolae Sulac.

Nicolae Sulac, cu casă ,,de milioane". La mai bine de 20 de ani de la inaugurare, locul care urma să devină un muzeu al celui care a dus faima cântecului românesc dintre Nistru şi Prut, a ajuns un monument al uitării şi nepăsării umane.

Deşi a fost inclus în circuitul turistic naţional din Republica Moldova, iar cel care a inaugurat muzeul susţine că a investit în el 2,4 milioane de lei, deocamdată nimeni nu mai are grijă de muzeu.

Nicolae Sulac a murit în aprile 2003, la vârsta de 67 de ani, în urma unui ictus cerebral.

Cum a fost construită casa – muzeu „Nicolae Sulac”

Casa memorială a fost ridicată pe locul în care a copilărit interpretul. Această casă însă nu corespunde celei în care s-a născut Nicolae Sulac.

Casa părintească a fost un bordei din lut, care s-a dărâmat după ce mama şi fratele interpretului au murit de foame. Iar viitorul rapsod a ajuns la un orfelinat din Rusia.

Caza-muzeu din satul Sadîc şi-a deschis uşile în 2006. Imobilul a fost construit după modelul locuinţelor ţărăneşti din perioada copilăriei interpretului. A fost clădită din chirpici, are pereţii văruiţi şi pragul din lut, fiind compusă dintr-o tindă şi două camere. Este departe de modelul bordeiului în care s-a născut marele artist.

Casa-muzeu Nicolae Sulac/ Sursa foto: EvZ

Terenul era împrejmuit de un card din nuiele. Lângă casă au fost plasate câtevă bănci şi a fost improvizată o scenă.

Nu a mai rămas nimic din gardul din nuiele/Sursa foto: EvZ

În curte a fost instalat un monument, lângă el fiind plantat un liliac, floarea preferată a maestrului.

Banii investiţi

Lucrările de construcţie şi amenajare şi le-a asumat Fundaţia „Nicolae Sulac”, fondată de Dumitru Marin cu 5 ani înainte de moartea interpretului. Acesta este un om de afaceri, originar din satul Sadîc. El declară că a fost un prieten apropiat al marelui rapsod.

„Maestrul m-a ajutat mult cândva, să mă mut de la Bender la Chişinău. Eu l-am susţinut în ultimii ani de viaţă. Era tare obijduit, şi de autorităţi, şi de unii apropiaţi”, a declarat Dumitru Marin pentru EvZ.

Omul de afaceri spune că a investit îm muzeul „Nicolae Sulac” 2,4 milioane de lei, peste 125.000 de euro la cursul actual. În 2006, suma respectivă constituia 154.838 euro.

Precizăm că cu 125.000 de euro poate fi cumpărată o casă într-un cartier de elită din suburbia Chişinăului.

Ce a rămas din muzeul „Nicolae Sulac” din Sadîc

Muzeul din satul de baştină al interpretului urma să primească zilnic turişti şi să găzduiască, o dată la doi ani, un festival de muzică în memoria lui Sulac. Acum însă, pe lângă gospodăria improvizată trec doar localnicii.

Gardul din nuiele a dispărut, la fel şi băncile şi scena. Iar de pe monument a dispărut placa comemorativă.

Monumentul lui Nicolae Sulac, fără placă comemorativă/ Sursa foto: EvZ

Recent, la iniţiativa Primăriei din Sadîc, a fost văruită faţada casei. Ceilalţi pereţi au început să se ruineze. Un geam a fost spart, fiind acoperit cu polietilenă. În casă se văd câteva lucruri de artizanat.

Gazonul din curte a fost transformat în pajişte pentru animale. Chiar sub pereţii casei sunt câteva mormane de balegă, iar prispele, după renovare, au fost sluţite de copitele animalelor.

Sursa foto: EvZ

Ce spun oamenii din Sadîc

„A fost frumos, dar s-a distrus, de vânt, de timp. Gardul a fost distrus, dar nu s-a restaurat”, ne-a spus o tânără din sat.

Locuitorii din Sadîc spun că pentru inaugurarea muzeului s-au strâns bani. „Au dat prietenii, oamenii de artă, artişti renumiţi, inclusiv din România. Stuhul a fost donat de oamenii din domeniul culturii din Cahul. L-au adus de la Prut. Nu au luat niciun ban”, a declarat pentru EvZ Ilie Moturoc, locuitor din Sadîc.

Potrivit lui Moturoc, în sat se vehiculează că Dumitru Marin ar fi folosit o parte din banii colectaţi pentru ca să-şi procure un sanatoriu pe malul Nistrului, la Vadul lui Vodă.

„Nu a dat nimeni un leu”

Precizăm că Dumitru Marin este administratorul şi singurul fondator al societăţii comerciale Marin-Naval-Grup, fondată în anul 2010. Întreprinderii îi aparţine pensiunea „Dacia Marin” de pe malul Nistrului.

Pensiunea "Dacia Marin"/ Sursa foto: www.vv.md

„Lumea este invidioasă şi iubeşte să spună minciuni, să denigreze. Da, investiţia a costat 2,4 milioane de lei. Nu a lucrat nimeni pe degeaba. Sunt banii familiei mele. Nu s-au strâns bani. Nu a dat nimeni măcar un leu. Eu sunt gata să dau un milion celui care va demonstra că s-au strâns bani pentru muzeul din Sadîc”, a declarat Dumitru Marin.

Fiica lui Nicolae Sulac, pe baricade cu Dumitru Marin

Cu mai mulţi ani în urmă, mezina lui Nicolae Sulac, interpreta Doina Sulac, a pantentat numele tatălui său şi a pus interdicţie asupra repertoriului maestrului. Acum Doina Sulac este singurul artist care are dreptul să interpreteze cântecele rapsodului din Sadîc.

Nicolae Sulac, cu fiica Doina/ Sursa foto: EvZ

„Clădirea tatălui meu a fost privatizată de o persoană care are interes acolo și primarul satului Sadîc, Cantemir, trebuie ajutat, pentru că terenul nu aparține primăriei. E foarte grav ce se întâmplă”, declara Doina Sulac în 2016.

Artista mai spunea că deţine informaţia că cineva intenţionează să construiască acolo un local pentru nunţi şi cumetrii.

Mezina artistului a ajuns şi în instanţă cu fundaţia „Nicolae Sulac”, având intenţa să prea fundaţia în calitate de moştenitoare a tatălui. Dar a pierdut procesul.

În 2011, Doina Sulac a deschis întreprinderea „Floarea lui Sulac” SRL, cu activitate în domeniul organizării concertelor. Iar în 2012 a înregistrat fundaţia „Nicolae Sulac - credinţa, doina şi iubirea”.

Doina Sulac:/ Sursa foto: captură

Am contactat-o la telefon pe Doina Sulac. „Nu mă ocup cu aşa ceva. De casa lui tata trebuie să se ocupe Ministerul Culturii. Aşa că luaţi interviu de la ministrul Culturii”, a declarat artista şi a întrerupt convorbirea.

Muzeul din Sadîc, pe mâinile administraţiei locale

În toamna anului 2022, fundaţia „Nicolae Sulac” a transmis muzeul, cu titlu gratuit, Primăriei Sadîc.

Primarul Ilie Porumbescu spune că nu are bani pentru reparaţii. „Pentru noi sunt prioritare probleme de infrastructură. Nu există un fond pentru muzeul „Nicolae Sulac”. Nu sunt prevăzuţi bani pentru acesta nici în bugetul pentru anul 2024”, a declarat edilul.

Porumbescu a precizat că s-a adresat după ajutor la Consiliul Raional, care l-a sfătuit să se adreseze la Ministerul Culturii. Ministrul Culturii i-a sugerat să aplice la proiecte şi că nu poate să finanţeze muzeul pentru că nu este inclus în lista Registrul muzeelor din Republica Moldova.

Edilul de Sadîc a precizat că în acest moment se pregăteşte pachetul de documente pentru includerea muzeului în Registru.

Potrivit lui Porumbescu, acum se lucrează la un proiect de 1,4 milioane de lei pentru refacerea gardului, construcţia unei scene şi a unei cărări pavate de la drum până la bustul rapsodului.

Primarul din Sadîc speră să primească acest ajutor financiar din România.

Sursa foto: EvZ

Ce spune Ministerul Culturii

Surse din cadrul Ministerul Culturii au declarat pentru EvZ că instituţia a încercat anterior să prea muzeul „Nicolae Sulac”, însă fundaţia care îi poartă numele ar fi solicitat un milion de lei de la stat. Iar instituţia a refuzat să-i dea.

Ulterior, conducerea Ministerului Culturii a venit cu un răspuns oficial la solicitarea EvZ.

„Vă informăm că Ministerul Culturii a recepționat de la Primăria comunei Sadîc mai multe demersuri de a interveni în procesul de reabilitare a edificiului Casei-muzeu „Nicolae Sulac” din localitate.

Precum și de a oferi sprijin metodologic pentru înscrierea acesteia în Registrul muzeelor din Republica Moldova. În răspunsul oferit, Ministerul a explicat autorității publice locale, care în prezent e proprietarǎcasei-muzeu, care este procedura de înscriere în Registrul Muzeelor.

În ceea ce privește implicarea autorităților centrale în reparația edificiului, Primăria Sadîc a fost îndemnată să participe la concursuri de proiecte în cadrul Programului de Dezvoltare Locală, finanțat din Fondul Național de Dezvoltare Locală, destinat Autorităților Publice Locale”, a răspuns Ministerul Culturii.