„Casa mea este diferită”: cursuri de instruire în construcţii (cu materiale naturale) și de supraviețuire

Sursa foto: 115306071 © Dechev | Dreamstime.com

La Mosnac-Saint-Simeux, în sud-vestul Franței, André de Bouter predă pentru nouă cursanți tehnica construirii propriilor case. Utilizând materiale naturale.

"Casa de vis", din paie, lemn și pământ?

Confruntați cu inflația, cu costuri din ce în ce mai mari și cu dificultatea de a accesa credite imobiliare, tot mai mulți cetățeni europeni caută și găsesc alternative pentru a-și construi "casa de vis".

În cadrul cursului, "elevii" învață să construiască ziduri folosindu-se de paie, lemn și pământ brut.

O tendință care s-a accentuat mult în Franța, având în vedere dificultățile de accesare a creditului imobiliar.

Unul dintre cursanţi, Darren Chambon, explică ce fac în clasă:

"Suntem capabili să facem totul cu materialul pe care producătorul ni le pune la dispoziție. Și dacă nu la jumătate din preț, cel puțin la o treime din prețul normal al unei case. Cu totul altceva!"

Un alt stagiar, Jonathan Aubert: "Ideea este să evităm să împrumutăm bani și să facem credite ipotecare pe termen lung, deoarece mi se pare că actualul climat financiar este complet incert".

Prea multă inflație: şi în Ungaria există persoane care învaţă "să-și construiască propria casă".

Tendința de a-ţi "construi singur" casa a ajuns şi în Ungaria: la urma urmei, este țara din Europa care, din 24 februarie 2022, data începerii războiului din Ucraina, a înregistrat cea mai mare inflație internă.

Aici, "constructorii” s-au reapropiat de o tehnică ancestrală: construirea cu cărămizi de noroi.

István Bajnok povestește cu mândrie: "Pentru a-mi construi casa, am folosit un total de 17.500 de cărămizi".

Janos Gaspar este managerul de proiect: "Eu mi-am construit casa astfel în 1999, acum 24 de ani. În primii zece ani am fost privit ca și cum aș fi fost cineva care credea că poate face minuni! Oamenii se întrebau: de ce își construiește casa așa când avem la dispoziţie toate materialele moderne? Apoi, mentalitatea s-a schimbat", notează it.euronews.com.

Acest mod "diferit" de construi case nu are doar avantajul costurilor (mult inferioare), ci şi a reducerii poluării, având în vedere că edificiile sunt responsabile pentru 36% din emisiile de CO2 din Europa. 

Casele din materiale naturale reprezintă într-adevăr o mică mare revoluție în modul de regândire a construcției și a propriului habitat.

 

Articol de Adeline Percep

(Traducerea Rador)