Evenimentul Zilei > Justitie > „Casa din Mihăileanu” Traian Băsescu, cercetat într-un dosar închis în urmă cu un deceniu
„Casa din Mihăileanu” Traian Băsescu, cercetat într-un dosar închis în urmă cu un deceniu

„Casa din Mihăileanu” Traian Băsescu, cercetat într-un dosar închis în urmă cu un deceniu

În 2005, Parchetul General a dat NUP, motivând că fostul președinte nu s-a folosit de funcția de primar pentru a obține o locuință

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) au cerut instanţei să confirme reînceperea anchetei cu privire la modul în care fostul şef al statului a obţinut, în perioada în care era primar, casa din strada Mihăileanu din Capitală, Traian Băsescu urmând să fie cercetat pentru abuz în serviciu, uz de fals și fals în declarații, arată Judecătoria Sectorului 1. Asta, în condițiile în care, în 2005, Parchetul General a dat NUP (Neînceperea Urmăririi Penale). Atunci, anchetatorii au stabilit că dreptul de proprietate asupra locuinței din str. Mihăileanu nr. 2 a fost dobândit de Traian Băsescu în calitate de persoană fizică și nu în cea de primar general.

„Nu există nicio probă materială”

Anchetatorii au constatat că Traian Băsescu „nu și-a folosit funcția de primar pentru a obține și cumpăra locuința și că nu există nici o probă materială a comiterii infracțiunii de abuz în serviciu. RA-APPS i-a închiriat lui Traian Băsescu în calitate de primar locuința respectivă, acesta devenind un chiriaș într-un apartament aflat în proprietatea statului (prin aplicarea decretului 92/1950)”. Acuzațiile de fals în declarații și fals în înscrisuri au fost și acestea infirmate. „Cererea de cumpărare a apartamentului nu conține falsuri și nu încalcă prevederile art. 43 din Legea 10”, se arată în rezoluția Parchetului General. Într-o intervenție telefonică la B1TV, fostul președinte a declarat: „Dacă am încălcat legea, voi răspunde, dar eu sunt convins că am procedat corect şi respectând legile”. El a precizat că locuinţa din Mihăileanu este, de fapt, un bloc cu 12 apartamente, el cumpărând unul dintre acestea în calitate de chiriaş, în baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor clădiri preluate în mod abuziv de regimul comunist.

Nu mai este șeful statului!”

În motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 1 se precizează – surprinzător față de rezoluția procurorului din 2005 – că PICCJ a dispus neînceperea urmăririi penale față de Traian Băsescu având în vedere calitatea acestuia de președinte al României, funcție pe care a ocupat-o în perioada decembrie 2004 – decembrie 2014, timp în care acesta a beneficiat de imunitate. În condițiile în care Traian Băsescu nu mai este șef al statului de la sfârșitul anului 2014, se arată în motivare, „a dispărut cauza care a împiedicat desfășurarea urmăririi penale” și că faptele nu s-au prescris.