Casa Albă ia în calcul posibilitatea unei întâlniri între preşedinţii SUA şi Rusiei, Barack Obama, respectiv Vladimir Putin, în cazul în care vizita liderului rus la reuniunea aniversară a Adunării Generale a ONU în luna septembrie, la New York, va avea totuşi loc, a anunţat luni subsecretarul de stat american pentru afaceri europene şi euroasiatice, Victoria Nuland, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.
În martie, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Dmitri Peskov, declarase că Vladimir Putin ar putea să susţină un discurs la cea de-a 70-a reuniune a Adunării Generale a ONU în septembrie la New York. Kremlinul indicase că o decizie finală cu privire la această vizită ar urma să fie adoptată în cursul verii.
'Nu avem încă informaţii exacte dacă preşedintele Putin va veni sau nu la reuniunea din septembrie a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Dar dacă va decide să vină, se va pune întrebarea dacă o astfel de întâlnire este oportună şi utilă', a afirmat Nuland, într-un amplu interviu acordat luni publicaţiei electronice Gazeta.ru.
'Atunci când vom şti exact că (Putin) vine, Casa Albă va examina o astfel de posibilitate', a adăugat ea.
Putin a vorbit la tribuna Adunării Generale a ONU în 2000, 2003 şi 2005, aminteşte agenţia de presă menţionată.
Pe de altă parte, subsecretarul de stat american pentru afaceri europene şi euroasiatice va efectua marţi şi miercuri o vizită la Berlin, a anunţat Departamentul de Stat.
În Germania, Nuland se va întâlni cu înalţi reprezentanţi ai guvernului, a indicat instituţia de politică externă americană, dar fără să menţioneze numele interlocutorilor acesteia.
Vor fi abordate 'provocările globale şi transatlantice', a explicat Departamentului de Stat. De regulă, 'provocările transatlantice' sunt asimilate divergenţelor cu Rusia, invocate de către NATO drept cauza principală a extinderii activităţii sale militare în Europa.
Statele Unite pledează pentru menţinerea presiunii sancţiunilor împotriva Rusiei şi chiar pentru înăsprirea acestora în cazul în care va fi necesar, cerând şi partenerilor lor europeni o politică similară, în contextul crizei ucrainene.
Într-o declaraţie recentă, Obama spunea despre liderul rus că 'şi-a improvizat o viziune naţionalistă, înapoiată a politicii ruse, care îi bagă în sperieţi pe vecinii săi şi afectează grav economia' rusă. Obama a mai mărturisit că are o relaţie 'foarte directa, aspra' cu Putin.
În finalul summitului desfăşurat în 7-8 iunie în Germania, liderii G7 au confirmat faptul că problema menţinerii sancţiunilor împotriva Rusiei până la sfârşitul acestui an va fi examinată la Consiliul European din iunie.
În cadrul mini-turneului său european, Victoria Nuland va efectua în 18 iunie o vizită la Praga, unde va conduce delegaţia americană în cadrul unei runde de dialog strategic SUA-Cehia şi se va întâlni cu reprezentanţi ai societăţii civile, a adăugat Departamentul de Stat.