Sursele jurnaliştilor de la ziarul The Washington Post au dezvăluit că în rândul comunităţii de informații a SUA se presupune că Rusia ar putea fi responsabilă pentru incidentele în care au fost implicaţi mai mulţi oficiali guvernamentali americani din străinătate.
Casa Albă nu spune dacă Rusia este implicată în atacurile cu energie direcționată. Astfel, există suspiciuni că aceştia au fost supuși unor atacuri acustice secrete sau de altă natură, în care este menţionată şi posibila utilizare a „energiei direcționate”. „Pe fondul noilor etape ale investigațiilor, trebuie să ne convingem că totul este înțeles corect”, a declarat un reprezentant de rang înalt al administrației de la Washington, conform jurnaliştilor din capitala SUA.
Nicio reacţie oficială de la nivel înalt
Totuşi, când a fost întrebat despre dovezi care să arate amprenta Moscovei în incidentele menţionate, oficialul a răspuns că nu are cum să le ofere. Mai mult, purtătorii de cuvânt de la Casa Albă şi Departamentul de Stat nu au oferit niciun răspuns în urma solicitărilor presei din Rusia. Nici de la Serviciul Național de Informații al SUA nu a venit vreo reacţia după solicitarea corespondentului agenției TASS de a confirma sau comenta subiectul lansat în ziarul The Washington Post.
Amintim că jurnaliştii de la POLITICO anunțau în luna mai că unii dintre reprezentanții autorităților americane considerau că în aceste acțiuni ar putea fi implicată „GRU”. (GRU - Direcția Principală de Informații, adică agenția de informații militare externe a Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse). GRU este menţionată şi în articolul identitatea celor care se află în spatele atacurilor energetice misterioase împotriva oficialilor SUA.
Aceeaşi sursă completa că „nu există vreo legătură între serviciile militare de informații ale Rusiei și incidentele cu energia direcționată”. În iunie, secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, declara că SUA nu are informații despre cine este responsabil pentru misterioasele incidente din străinătate.
Peste 40 de oficiali americani au fost vizaţi
Administrația Trump arăta că din noiembrie 2016, peste 40 de diplomați americani din Havana (Cuba) au fost ţintele unor „atacuri acustic”, termenul folosit de presa americană. În acel context, o mare parte a personalului ambasadei din Havana a revenit în SUA în septembrie 2017. Ulterior, americanii au cerut Cubei să reducă la 15 numărul angajaților misiunii diplomatice din Washington. Acuzaţi pentru implicarea în acele atacuri, oficialii de la Havana au negat în permanenţă că ar avea vreo legătură.
Experții cubanezi au declarat în octombrie 2017 că SUA ar fi putut confunda „atacurile acustice” cu sunetele greierilor sau ale cicadelor, despre a căror invazie s-a scris şi în articolul Cicada Faraon atacă SUA chiar acum, după 17 ani. În primăvara anului 2018, în presa din SUA au apărut informații despre angajat al consulatului lor din Guangzhou (China), supus unui „atac acustic” asemănător celui din Cuba.
La acea vreme, Guvernul Chinei a transmis că nu a descoperit semnele unui „atac acustic” asupra personalului din consulat. În aprilie 2021, POLITICO a relatat despre atacurile cu „energie direcționată” care ar fi vizat militarii SUA desfășurați în Siria, ceea ce a condus la concluzia că nu poate fi exclusă implicarea Rusiei.
Scenarii respinse din start
Șeful Comandamentului Central al Forțelor Armate ale SUA, generalul Kenneth Mackenzie, a respins toate informaţiile despre acest incident. Ulterior, CNN a citat un fost oficial american (n.r. - cu identitate protejată), care a devoalat că unul dintre acele episoade a fost clarificat aproape imediat. Mai mulți pușcași marini americani din Siria au resimţit atunci simptome asemănătoare celor specifice gripei.
Au fost şi voci care au avansat un alt scenariu, legat de un elicopter rusesc, care a efectuat un zbor deasupra bazei militare a SUA în care erau pușcașii marini. În cele din urmă, s-a dovedit că militarii nu au avut decât o toxiinfecție alimentară. S-a aflat chiar și unde consumaseră pușcașii marini „mâncarea alterată”. Apoi, medicii militari au stabilit că pușcașii au început să se simtă rău înaintea apariției militarilor ruși la baza lor.
Autoritățile americane investighează cel puțin două incidente similare care au avut loc la Washington și în jurul capitalei SUA, între 2019 şi 2020. Într-o declarație comună, șefii Comitetului special pentru informații al Senatului SUA, democratul Mark Warner și republicanul Marco Rubio, au afirmat la 30 aprilie că va crește numărul presupuselor atacuri acustice secrete sau de altă natură asupra personalului SUA din străinătate.