Start în lupta pentru Casa Albă 2020! „Coşamarul socialist” şi-a lansat campania în Brooklyn

Start în lupta pentru Casa Albă 2020!  „Coşamarul socialist” şi-a lansat campania în Brooklyn

Bernie Sanders şi-a lansat campania pentru prezidenţialele din 2020, cu un prim miting electoral în faţa a mai multor mii de persoane, în Brooklynul său natal. În timp ce Donald Trump numea „coşmarul socialist” propunerile de candidaţi ale democraţilor, decanul de vârstă, Bernie, detaila promisiunile sale de a „transforma America”, atacând miliardarii, marile antreprize, Wall Streetul şi „toate instituţiile incredibil de puternice care controlează viaţa politică a ţării noastre”.

Acoperirea problemelor din sănătate pentru toţi americanii, locuri de muncă garantate, salariul minim de 15 dolari pe oră, creşterea pensiilor, construirea de locuinţe ieftine, lupta împotriva încălzirii globale, universităţi publice gratuite, mari şantiere pentru infrastructură... lista promisiunilor a fost lungă.

 Trump, ’’preşedintele cel mai periculos din istoria americană modernă’’

Senatorul de 77 de ani, a ţinut un discurs de 40 de minute în faţa unei mulţimi de 3.000 de persoane, adunate în frigul de afară pe campusul universităţii publice Brooklyn College, acoperit de un strat subţire de zăpadă. Donald Trump, ’’preşedintele cel mai periculos din istoria americană modernă’’, ’’ vrea să ne divizeze, dar pentru noi, este exact contrariul, noi vrem să unim poporul nostru’’.

Bernie Sanders a ales Brooklynul pentru primul său miting electoral, fiindcă aici s-a născut, în 1941 şi chiar la Brooklyn College şi-a început studiile universitare. Pentru această bătălie pentru Casa Albă, care numai la democraţi are 13 candidaţi, el este singurul care a atacat problema acoperirii cheltuielilor pentru sănătate şi a universităţilor gratuite.

Poate seduce Bernie Sanders minorităţile?

În prezenţa soţiei sale şi a doi dintre copiii săi, acest bunic cu părul alb a evocat copilăria sa într-o familie în care a conoscut  ’’ce înseamnă să supravieţuieşti de la un salariu la altul’’, cu un tată de origine poloneză, care a fugit de antisemintism şi a ajuns fără niciun ban în buzunar în Satele Unite. El a insistat pe deosebirile dintre copilăria sa şi aceea norocoasă a lui Donald Trump. Iar el care a alergat să mobilizeze electorii negri în 2016, a evocat lupta pentru drepturile civice la care el a participat, mai ales când era student la Universtatea din Chicago, unde va ţine duminică, 10 martie, un alt miting.

’’Eu ştiu de unde vin şi asta n-o s-o uit niciodată’’ a spus el fiind aplaudat cu entuziasm

Va putea acest septuagenar să facă faţă multor candidaţi democraţi, mai tineri, el care promite acoperirea cheltuielilor medicale pentru americani, să umble la protofelele celor bogaţi şi să lupte pentru mediu? Khilola Vahobova, de 19 ani, student la Brooklyn College este convins că ’’Bernie va ajunge la Casa Albă’’.

Dacă Bernie Sanders a pierdut în 2016 a fost fiindcă ’’numele său, Sanders, nu era cunoscut şi fiindcă partidul democrat o susţinea pe Hillary Clinton încă de la început’’, afirmă Liam Lemus, de 23 de ani, care se declară ’’gay şi latino’’. Pentru Daniel Paez, de 38 de ani, care-l susţine pe Bernie Sanders încă din 2015 şi a venit la Brooklyn din statul vecin, New Jersey, cu soţia şi cei trei copii ai săi, oamenii ’’simt autenticitatea şi sinceritatea lui Bernie. Candidaţii nou-sosiţi în arenă îşi pot pune doar întrebări, ei nu pot gândi astfel’’, titrează 20minutes.