Cartofii i-a adus la faliment pe fermieri. Trebuie luate măsuri urgente!

Cartofii i-a adus la faliment pe fermieri. Trebuie luate măsuri urgente!

Cultura cartofului în 2020 a reprezentat un faliment total pentru fermierii români, care au pariat că se vor îmbogăți în anul care a trecut.

Potrivit evidențelor oficiale ale Ministerului Agriculturii și ale APIA, în 2020, doar 27.000 de hectare de teren au fost cultuvate cu cartofi. Neoficial, această cifră este mult mai mare, de 174.000 de hectare, spun specialiștii, și asta pentru că proprietarii de terenuri nu au dorit să se mai complice cu Statul, și să ceară subvenții.

În schimb, fermierii au marșat pe ideea că românii vor cumpăra ”pâinea săracului” în cantități mari, mai ales că țara este lovită de pandemia de coronavirus, dar au neglijat faptul că marile lanțuri de magazine se vor orienta mai mult spre importul de cartofi decât spre producția internă.

În 2020, potrivit cifrelor furnizate de Institutul Național de Statistică, consumul de cartofi nu a fost cel așteptat de către fermierii români.

„În comerțul din România, 60% din cantitatea de cartofi este din import. În 2020 am avut ghinionul pandemiei care a afectat grav consumul. Nu ne-am dori ca să avem import de cartofi 100%. Dacă mai lăsăm lucrurile la voia întâmplării, o să fie foarte rău.În mod sigur consumatorii vor plăti mai mult pentru cartofi. Nu este posibil ca un fermier care cheltuiește 70 de bani pe kg cu toate riscurile să îl vândă la 45 de bani și nici să nu poată pe piața românească din cauza competiției neloiale", a declarat Romulus Oprea, președintele Asociației Națioanale a Cartofului.

Românii trebuie să cumpere produse românești

Ministrul Agriculturii Adrian Oros a declarat că fermierii români trebuie să se asocieze și să livreze produse de calitate marilor lanțuri de magazine. În plus, mai crede Oros, consumatorul român trebuie educat să cumpere mai mult produse românești, mai ales când vine vorba de legume și fructe.

„Suntem într-un anumit stadiu de negociere a termenelor, în care vom avea alocate sumele, 21,6 de miliarde de euro, în perioada 2021-2027. Vom avea niște ani de tranziție, și asta înseamnă că putem folosi bani noi pe măsuri vechi. Sunt foarte multe nevoi, și în cultura cartofului. Vom menține acest sprijin cuplat care se alocă acelor domenii aflate în dificultate, din bani europeni. Considerăm că acest produs, cartoful, are nevoie de un sprijin cuplat, care vine peste plata directă și vom continua acest sprijin. Cu siguranță că nu va fi suficient sprijinul respectiv. Sunt câteva lucruri care pot fi făcute de ministerul Agriculturii dar și de producători, care trebuie să se organizeze, să aibă o ritmicitate, și o claritate a produselor astfel încît să se găsească mai ușor pe orice rafturi. Și mai există un rol important al consumatorului, acesta trebuie educat să cumpere produsele românești”, a spus ministrul Oros.