Cartofii copți ar putea îmbunătăți sănătatea inimii diabeticilor

Sursă: Arhivă EVZ

O nouă cercetare realizată de Neda Akhavan, profesor asistent în cadrul Departamentului de Kinesiologie și Științe ale Nutriției de la Școala de Științe Integrate ale Sănătății din cadrul UNLV, a constatat că cartofii pot fi atât funcționali, cât și sănătoși atunci când sunt preparați corespunzător.

Studiul, pe 28 de subiecți, timp de 12 săptămâni

Studiul a implicat 24 de participanți cu diabet de tip 2 care erau bine controlați cu medicamente. Participanților li s-a dat un cartof copt pre-preparat cu coajă, care avea doar 20 de grame de carbohidrați; pe lângă a existat un grup de control cu orez alb.

Studiul s-a desfășurat zilnic timp de 12 săptămâni, care este considerat timpul minim necesar pentru a observa schimbări în controlul glicemic și sănătatea cardiometabolică.

Studiul a constatat că participanții care au mâncat cartofi au avut o scădere modestă a nivelului glicemiei, îmbunătățiri ale compoziției corporale, ale circumferinței taliei și o scădere a ritmului cardiac în repaus.

La ce ajută cartofii copți

Rezultatele oferă dovezi că cartofii albi pot fi încorporați în mod sănătos în dieta persoanelor cu diabet de tip 2 atunci când sunt înlocuiți cu alte alimente cu o încărcătură glicemică ridicată, cum ar fi orezul alb cu bob lung.

Nu au existat efecte nocive asupra rezultatelor măsurate privind sănătatea și s-au evidențiat unele beneficii pentru sănătatea cardiometabolică, care s-au aliniat cu ceea ce era de așteptat să se vadă.

Akhavan subliniază că, la fel ca în cazul tuturor alimentelor, moderația și metodele de preparare sunt esențiale. Cartofii sunt un aliment versatil și pot fi consumați cu majoritatea tipurilor de bucătării, dar este important să îi încorporați într-o dietă bine închegată.

Pentru cei care au puțin timp la dispoziție, luați în considerare posibilitatea de a face un lot mare de cartofi copți sau prăjiți și de a pregăti masa pentru a rezista o perioadă.

Cartofii copți conțin „amidon de rezistență”

Cartofii sunt cea mai bogată sursă de potasiu alimentar din dietele occidentale, iar dietele bogate în potasiu s-au dovedit a preveni hipertensiunea arterială și apariția diabetului de tip 2. Cojile de cartofi conțin un tip de fibre numit „amidon de rezistență”, care s-au dovedit a îmbunătăți controlul glucozei, profilurile lipidice și sațietatea. A

khavan recomandă consumul de cartofi cu coajă datorită acestor beneficii suplimentare pentru sănătate.

Akhavan intenționează să extindă studiul în lunile următoare pentru a include o populație mai mare și mai diversă de participanți și pentru a încorpora cartofii într-un model alimentar mediteranean.

De asemenea, ea intenționează să exploreze rolul consumului de cartofi și efectele acestuia asupra modelelor alimentare și a beneficiilor conexe pentru sănătate, potrivit MedicalExpress.