Dacă vrei să pregătești un prânz rapid și delicios sau chiar o cină copioasă, cartofii la cuptor sunt alegerea perfectă. Se prepară rapid, iar lista ingredientelor necesare este una scurtă. Acest preparat poate fi oferit inclusiv celor mici.
O porție generoasă de cartofi umpluți cu telemea și șuncă va fi pe placul tuturor. Preparatul se servește cald, însă poate fi la fel de delicios dacă îl reîncălzești la cuptor, adăugând peste aceștia și o cantitate generoasă de cașcaval. Iată cât de rapid poți pregăti un prânz delicios și sățios.
Cartofi umpluți cu telemea și șuncă
În funcție de preferințe, dovleceii sau vinetele umplute pot fi alese ca legume de bază pentru această rețetă. Pregăti delicioșii cartofi dulci ai nevoie de:
- 8 cartofi (albi dau roșii);
- 200 grame telemea de vacă;
- un ou;
- un cub de unt;
- 6-8 felii de șuncă/bacon;
- sare,piper;
- pătrunjel verde/coriandru/busuioc.
Mod de preparare
Cartofii cu coajă se spală sub jetul de apă timp de câteva minute. După acest pas se pun la fiert în apă cu sare pentru 8-10 minute. Înainte ca aceștia să fie complet fierți, cartofii se iau de pe foc și se lasă la răcit. Cu ajutorul unei linguri, îndepărtează o parte din fiecare cartof, astfel încât să poată fi umpluți.
Separat, rade telemeaua și taie șunca în bucățele. Amestecă totul cu oul bătut. Pentru a obține un preparat moale la interior, înainte de a așeza umplutura, pune jumătate de linguriță de unt. Desigur, acest pas poate fi omis dacă îți dorești un preparat fără prea multe calorii.
Cartofii se așează în tavă și se introduc la cuptorul încins la 200 de grade. Timpul de coacere este de minim 25 de minute.
De asemenea, cartofii pot fi umpluți și cu alte ingrediente. Smântâna, sosul de ciuperci sau carnea tocată sunt alte variante ideale pentru a realiza această rețetă extrem de simplă. Toate pot fi folosite ca umplutură pentru cartofii copți la cuptor.
Cartofi în crustă crocantă
Cu siguranță toată lumea îndrăgește cartofii, indiferent de modul în care sunt pregătiți. Cei în crustă crocantă se disting prin aroma deosebită, dar și prin aspect. Pentru a-i pregăti ai nevoie de:
- 6-8 cartofi mari;
- unt;
- parmezan ras;
Cartofii se fierb și se taie apoi în cuburi de dimensiuni egale. Peste aceștia se adaugă parmezanul ras și untul moale. Se amestecă totul astfel încât cuburile să fie acoperite de cele două ingrediente. Ulterior, acestea se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se introduc la cuptorul încins la 200 de grade. Timpul de gătire necesar pentru această rețetă este de 30-40 de minute. Înainte cu 5 minute de a scoate preparatul din cuptor, mărește intensitatea căldurii. Acest pas te va ajuta să obții delicioasa crustă crocantă.