Cartofi copți cu sos de brânză și usturoi. Alertă pentru pofticioși

Cartofi. Sursa foto: Freepik

Tarabele din piețe sunt pline de cartofii culeși în această toamnă. Spre deosebire de cei din import, aceștia au un gust diferit și te trimit cu gândul la copilărie. Toamna,  cartofii copți erau pregătiți în fiecare casă. Fie că erau serviți ca atare sau cu usturoi, ceapă, smântână și iaurt, aceștia erau o masă copioasă pentru întreaga familie.

Cartofi copți cu sos de brânză și usturoi

Această rețetă se prepară rapid, iar lista de ingrediente este scurtă. În plus, cartofii la cuptor nu conțin mult ulei și pot fi savurați cu sosurile preferate. Dacă îi preferi pe cei roșii, gustul lor va fi completat perfect de cel al sosului de brânză.

Ingredientele necesare pentru această rețetă:

  • 6-8 cartofi
  • o linguriță de ulei de măsline
  • 80 grame cașcaval
  • 4 linguri de cremă de brânză
  • 3-4 felii de brânză cheddar (opțional)
  • sare
  • piper
  • 4 căței de usturoi

Mod de preparare

Cartofii se spală sub jetul de apă cu ajutorul unui burete curat. Dacă alegi să nu îi prepari direct în coajă, acest pas poate fi omis. În funcție de preferințe, aceștia pot fi tăiați rondele, felii sau în patru și se pun în tavă.

Cartofi. Sursa foto: Freepik

Se stropesc cu uleiul de măsline, iar deasupra se presară sarea și piperul. După acest pas, tava se acoperă cu folie de aluminiu și se introduce la cuptor. După 20 de minute la 220 de grade, folia se îndepărtează astfel încât aceștia să se rumenească.

Cartofi copți cu sos de brânză și usturoi

Între timp, crema de brânză se pune într-o tigaie la foc mic, iar deasupra se adaugă cașcavalul ras și brânza cheddar. Laptele se adaugă pentru ca sosul să fie mai lichid. Compoziția se amestecă în mod constant, dar nu se aduce până la punctul de fierbere.

De asemenea, usturoiul se curăță și se mărunțește. Acesta poate fi adăugat ca atare peste cartofi sau presărat deasupra lor.