Controverse legate de folosirea cărților electronice de identitate. Guvernul ar urma să prelungească utilizarea cărților de identitate simple. Regula va fi aplicată strict în cazul călătoriilor în afara țării.
Cărțile electronice de identitate vor fi disponibile, de anul viitor, la nivel național. Însă nu se va întâmpla foarte repede. Astfel, Guvernul ar urma să prelungească folosirea cărților de identitate simple pentru cetățenii care călătoresc în afara țării.
Cărțile electronice de identitate. Controverse legate de folosirea cărților de identitate simple
Cărțile de identitate nu se vor schimba brusc pentru toți românii. Cele simple vor mai rămâne în vigoare și în anii următori. Noile buletine electronice au o serie de avantaje. Implementarea acestora nu este văzută cu ochi buni de toți cetățenii.
Noile buletine electronice vor fi utilizate pentru legitimare, însă vor reprezenta și un document oficial de călătorie, alături de pașaport. Acestea vor putea fi folosite mai ales în cazul țărilor din Uniunea Europeană. De altfel, vechile cărți de identitate vor funcționa până la expirare. De asemenea, acestea vor fi utilizate și pentru circulație în afara țării.
Guvernul prelungește folosirea vechilor cărți de identitate
Cărțile de identitate emise și după 31 decembrie 2023 vor putea fi în continuare folosite ca documente de călătorie. Acestea vor fi valabile în statele membre ale Uniunii Europene.
Legea prevede acum că buletinele simple, emise după aceasta dată, nu mai sunt valabile pentru călătorii. Totuși, având în vedere că implementarea acestora nu a avut însă loc, Guvernul este pus în situația de a schimba legea. Astfel, buletinele simple, emise după data respectivă vor fi folosite pentru a călători în străinătate.
Clujul, în fruntea tuturor
Implementarea acestor cărți de identitate a început încă din 2021 m. Doar municipiul Cluj Napoca a abordat această noutate. Până la finalul anului 2023 buletinele electronice ar fi trebuit emise și în București, precum și în întreaga țară. Până în anul 2031, cartea de identitate actuală ar urma să fie înlocuită pe întreg teritoriul.
Conform planului inițial, cartea electronică de identitate ar fi urmat să reprezinte documentul destinat exercitării dreptului la libera circulație în statele UE.
Guvernanții susțin că în 2024 va fi inițiată „extinderea la nivel național a emiterii cărții electronice de identitate”. Până în momentul respectiv noile buletine regim cu cele emise până acum.