Evenimentul Zilei > Istoria secreta > Cartea ”Zori însângerate”, reclamată la Consiliul de Combatere a Discriminării de Consiliul Național Maghiar din Transilvania
Cartea ”Zori însângerate”, reclamată la Consiliul de Combatere a Discriminării de Consiliul Național Maghiar din Transilvania

Cartea ”Zori însângerate”, reclamată la Consiliul de Combatere a Discriminării de Consiliul Național Maghiar din Transilvania

Consiliul Național Maghiar a reclamat editura noastră la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Suntem pregătiți să răspundem acuzațiilor că am fi încălcat prevederile legale în domeniu.

În primul rând, cartea ”Zori însângerate” este bazată doar pe documente oficiale, ea nu conține relatări subiective, ci respectă rigorile unei cercetări științifice. Documentele respective sunt reproduse cu acuratețe și pot fi consultate de oricine.

Citind comunicatul CNM din Transilvania, observăm că se încearcă transpunerea unor dispute vechi de peste 30 de ani între istorici, polemici netranșate complet nici în prezent, despre rolul jucat de diverse autorități ale statului sau personalități în mari evenimente din istoria noastră recentă, ca și cum aceste opinii ar avea legătură cu obiectul de activitate al CNCD.

Mai mult, comunicatul conține aprecieri asupra respectabililor autori ai cărții, un alt element care nu are ce căuta într-o dezbatere tehnică despre discriminare.

Reproducem integral comunicatul prin care am aflat despre reclamația prin care, credem noi, suntem hărțuiți, așa cum s-a întâmplat de când am publicat cartea, un exemplu fiind piedicile puse la difuzarea sa în Vestul țării.

 

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania ia atitudine împotriva instigării la ură şi a falsificării istoriei

 

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – EMNP/CNMT) a depus – prin intermediul reprezentantului său legal, avocatul Előd KINCSES – o plângere la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Plângerea se referă la volumul intitulat Târgu Mureş 1990: Zori însângerate – Conflictele interetnice din 1989–1990 în dosarele CNSAS, de autorii Tudor PĂCURARU şi Florian BICHIR, lansat la începutul anului de Editura Evenimentul şi Capital din Bucureşti. CNMT cere ca CNCD să constate: autorii cărţii şi editura au încălcat prevederile Ordonanţei Guvernamentale nr. 137 din 2000 şi să-i sancţioneze în conformitate cu dispoziţiile acesteia.

Se poate afirma pe baza mai multor articole din acest act normativ ce reglementează prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, că publicaţia sus amintită reprezintă o manifestare cu caracter de instigare la ură împotriva unei comunităţi.

Ţintele textelor calomnioase, denigratoare şi defăimătoare apărute sunt în primul rând statul şi naţiunea maghiară, inclusiv comunitatea etnică maghiară ce trăieşte pe teritoriul României, dar şi minoritatea romă din Ţinutul Secuiesc este adesea stigmatizată în carte. Volumul „documentat” într-o manieră manipulatoare conţine fantasmagoriile şi speculaţiile celor doi autori – al unui colonel SRI în rezervă devenit „expert” şi al unui „istoric şi publicist” cunoscut ca showman al unor posturi de televiziune. Lucrarea încearcă să dovedească, în esenţă, că atât în spatele Revoluţiei din România din anul 1989, cât şi a pogromului antimaghiar din 1990 de la Târgu Mureş au stat serviciile secrete maghiare şi sovietice. Obiectivul acestora a fost destabilizarea şi distrugerea României, precum şi anexarea Transilvaniei de către Ungaria; însă poliţia politică animată de sentimente patriotice, care a funcţionat în timpul regimului Ceauşescu, adică Securitatea, a reuşit să împiedice acest deznodământ, deşi complotul dintre marea putere şi statul vecin viza destrămarea acestei organizaţii.

Pe baza cărţii, care nu numai că reprezintă o evidentă falsificare a istoriei, dar conţine şi o serie de calomnii politice şi afirmaţii care lezează anumite drepturi ale personalităţii, se poate concluziona că Transilvania a rămas şi este şi astăzi parte a României numai datorită „securiştilor, care sunt buni români”. În plus, volumul formulează acuze dintre cele mai grave la adresa multor reprezentanţi de seamă ai naţiunii maghiare; dar şi importante personalităţi de etnie română, care au contribuit la răsturnarea dictaturii comuniste, sunt calificați drept trădători de ţară şi agenţi străini.

Pe lângă demonstrarea faptului că au fost încălcate prevederile legale, avocatul care a formulat plângerea, aduce ca argumente în favoarea afirmaţiilor sale mai multe lucrări documentate în mod temeinic. Acestea au clarificat atât circumstanţele revoltei populare din anul 1989 şi ale loviturii de stat, care a folosit ca premisă revolta pentru a demara tranziţia din România, cât şi ale tulburărilor din Târgu Mureş şi ale diferitelor Mineriade, ce au fost orchestrate de la Bucureşti în scopul restaurării structurilor şi a prezervării relaţiilor de putere de factură comunistă. Lucrările citate au identificat majoritatea organizatorilor şi executanţilor, relevând totodată aspecte care au rămas nedescoperite anterior şi arătând că autorii faptelor comise nu au fost trase la răspundere.

Otrăvirea vieţii publice în România, într-un stat membru al Uniunii Europene, cu „produse intelectuale”, care instigă la ură, jignesc comunităţi etnice şi calcă în picioare demnitatea membrilor acestora, în timp ce autorilor lucrărilor de acest gen nu li se aplică sancţiuni, ci ei beneficiază de cea mai largă publicitate posibilă, este incompatibilă cu conceptul de stat de drept. Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania se aşteaptă la o reacţie promptă şi o luare de poziţie severă din partea autorităţilor competente şi solicită acestora să acţioneze de urgenţă.

Poţi comanda cartea ”Zori însângerate” AICI