Carnea de porc, pericole pentru sănătate. Câți te costă să scapi de probleme

Sursa foto Arhiva EVZ

Mulți dintre români vor căuta în următoarele zile să cumpere cât mai multă carne de porc, dar nu știu ce la ce riscuri se expun. Cele mai multe cazuri de trichineloză apar chiar în această perioadă.

Medicii au recomandat ca după ce cumpărați carnea, mai ales în apropiere de sărbători, să mergeți cu ea la un laborator pentru a fi verificată. Costul acestui test este de doar 28,16 lei. Beneficiile pentru sănătate sunt imense. Este important de precizat că și carnea de porc comercializată clandestin, fără să fie testată prin examen trichineloscopic, poate pune în pericol viața tuturor persoanelor care o consumă.

Medicii veterinari au mai spus că este recomandat ca un doctor să vină să verifice starea porcului înainte ca avesta să fie sacrificat. În plus, medicul veterinar ar putea să ofere mai multe sfaturi pe care trebuie să le iei în calcul atunci când te pregătești de tăirea animalului. Este important de precizat că dacă medicul a constat că porcul este bolnav, acesta nu trebuie să fie vândut, sacrificat sau dat spre consum.

Unde se poate face testul pentru carnea de porc

Examenul pentru identificarea parazitului Trichinella spiralis în carnea de porc se poate efectua la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale. În ceea ce privește județul Ialomița, testul se poate face la sediile din localitățile Slobozia, Urziceni, Țăndărei și Fetești. Prețul unui astfel de test este de 26,18 de lei.

De asemenea, testul se poate face și la alte Circumscripții Sanitare Veterinare de Asistență din mediul rural sau oricare alt județ. Medicii veterinari vor elibera proprietarilor care se prezintă cu probe pentru examinarea cărnii de porc domestic destinată consumului propriu, o dovadă scrisă care va conține rezultatul testului.

Cum se produce contaminarea și ce simptome apar

Contaminarea se produce prin consumul de carne parazitată. Indiferent dacă este consumată crudă sau insuficient preparată termic dacă ea conţine larve vii de Trichinella poate reprezenta un adevărat pericol. Animalele parazitate, dar și carnea acestora rămân contagioase o perioadă mai lungă de timp. Perioada de incubaţie variază între două şi 28 de zile, cu media între 12 şi 14 zile, informează Adevărul.

Dacă vei consuma carne contaminată vei trece prin trei faze:

1. fază intestinală care apare la o zi sau două după consum și se manifestă prin diaree, greaţă, vomă, dureri abdominale.

2. faza de diseminare a larvelor în sânge care pare la două-patru săptămâni şi se manifestată prin febră, mialgii, edeme faciale, erupţii urticariene.

3. fază tisulară de închistare a larvelor în muşchi, care începe în săptămâna a treia, când febra scade, dar mialgiile şi manifestările alergice persistă şi se poate trece spre etapa cronică, când larvele închistate pot fi evidenţiate în biopsia musculară sau radiologic, când se pot pune în evidenţă chiar focare de calcifiere în masele musculare.