CARIERA FABULOASĂ a escrocului Gheorghe Popilean: de la investitor „țepuitor” la Comisar Anticorupţie. ACUM a inventat CARITAS cu BANI EUROPENI

CARIERA FABULOASĂ a escrocului Gheorghe Popilean: de la investitor „țepuitor” la Comisar Anticorupţie. ACUM a inventat CARITAS cu BANI EUROPENI

Născut în 1935, Gheorghe Popilean şi-a început cariera politică imediat după revoluţie, fiind în 1992 candidatul Partidului Republican Creştin la alegerile prezidenţiale din România. În aceeaşi perioadă începe o prodigioasă "carieră financiară", dezvoltând în perioada 1992-1994 o schemă de investiţii financiare tip piramidă, prin care promitea depunătorilor dobânzi peste cele practicate pe piaţă. Iată, pe scurt, cariera de "investitor" şi condamnat a lui Gheorghe Popilean.

  • Citiţi mai mult: CARITAS cu BANI EUROPENI. Creatorul primului JOC PIRAMIDAL din România este IAR CERCETAT

Gheorghe Popilean, creatorul Mondoprosper, primul joc piramidal din România de după Revoluţie, a revenit în atenţia autorităţilor, scrie stirileprotv.ro. Poliţiştii investighează noua sa companie "Uniunea pentru Accesarea Fondurilor Europene" pe motiv că promite patronurilor de firme fonduri europene şi ajutoare neambursabile şi 100.000 de euro. Pentru acest lucru este necesară doar plata a 300 de lei drept taxă de consultanţă. Citiți mai multe AICI. 1993 – afacerea Mondoprosper – la câţiva ani după Revoluţie, Popilean a înfiinţat firma Mondoprosper. Firma strângea bani de la persoane fizice şi firme, promiţând acestora câştiguri lunare de circa 10%. Afacerea din România a căpătat imediat o soră în Ungaria. În 1993, Popilean şi-a deschis în Budapesta, unde şi-a mutat şi sediul, firma "Gy and GyP Kft.", în care deţinea un procent de afaceri de 90%, prin care căuta investitori dispuşi să împrumute bani contra unei dobânzi de 210% pe an. Pentru a câştiga încrederea investitorilor, acesta afişa un stil de viaţă opulent, conducând în maşini scumpe, şi fiind în permanenţă însoțit de bodyguarzi şi două secretare tinere. Planurile acestuia vizau extinderea afacerii în Bulgaria, Grecia şi Thailanda. În aceeaşi perioadă, Popilean a trimis o scrisoare preşedintelui Ion Iliescu prin care se oferea să salveze schema Caritas. 1994 – probleme cu Garda Financiară - afacerile lui Popilean au intrat în vizorul autorităţilor. România era trecută deja prin experienţa Caritas, aşa că Garda Financiară a descins în 1994 la sediul Mondoprosper, de unde a confiscat banii firmei, din care valută convertibilă în valoare de aproape trei milioane dolari. La 26 august 1994 Parchetul General a emis mandat de arestare preventivă pentru Gheorghe Popilean, în urma unei expertize contabile ce demonstra că din conturile Mondoprosper lipsesc 1,5 milioane dolari. După un proces care a durat doi ani, Popilean este condamnat la trei ani închisoare, în 1996, dar a fost eliberat după numai un an.

1999 – reluarea investiţiilor - În 1999, doi ani după ieşirea sa din închisoare, Popilean s-a hotărât să revigoreze din nou societatea Mondoprosper. De data aceasta, sub forma selecţiei de personal. A dat un anunţ în presă că angajează economişti şi specialişti în investiţii, dar cu condiţia ca aceştia să depună trei milioane de lei "garanţie" "În cazul în care viitorul salariat pierde acte ale companiei, costurile pentru refacerea acestora se scad din acea garanţie", spunea Popilean.

2000 - o nouă condamnare – condamnat într-un al treilea dosar penal, pentru că ar fi înseşlat peste 10.000 de persoane, Popilean a reuşit şi de această dată să scape repede din închisoare, după numai 2 ani.

2004 - Comisar Anticorupție - În anul 2004 a înşelat mai multe societăţi comerciale, prezentându-se drept "comisar la Comisariatul Naţional Anticorupţie", o instituţie care nu exista. A fost prins în flagrant delict la începutul lunii ianuarie 2005.. "Comisarul", de 70 de ani s-a prezentat la firmă, însoţit de o femeie, şi i-a aratat patronului câteva acte false, de la "Comisariatul Naţional Anticorupţie" şi i-a spus acestuia că, potrivit unei ordonanţe, firmele sunt obligate să facă sponsorizări către ONG-uri şi fundaţii. A fost prins de poliţişti după ce a primit de la un patron 40 de milioane de lei drept sponsorizare pentru Comisariatul Naţional Anticorupţie. Gheorghe Popilean a fost reţinut şi acuzat de înşelăciune. A scăpat însă fără condamnare.

2007 - Afacerea "integrarea în UE" – în ultima etapă a carierei Popilean s-a axat pe oferirea de consultanţă pentru accesarea de fonduri UE. Tariful - două milioane de lei oră. Angajaţii "firmei" "Uniunea Civică Solidaritatea Românilor de Pretutindeni pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Ajutor Umanitar – Institutul Naţional pentru Finanţarea Agenţilor Economici" condusă de Popileanu au trimis sesizări la Garda Financiară, Ministerul Muncii, Curtea de Conturi şi Administratia Financiară a sectorului 1, reclamând faptul că angajatorul nu le-a înregistrat contractele la Camera de Muncă.

Mai nou, Popilean se află în spatele unui ONG intitulat pompos Grupul pentru Investigatii Economico-Financiare, care se află în cartierul Militari, din Bucureşti, prin intermediul caruia angajatii suna firme ale caror date de contact le iau de pe site-uri oficiale si solicita suma de 500 ron pentru incheierea unui contract de consultanta in vederea accesarii de fonduri europene.

Ne puteți urmări și pe Google News