Alegeri în SUA. Care va fi surpriza lunii octombrie: De decenii, candidații politici se tem de dezvăluiri târzii

Sursa foto: Facebook/ Kamala Harris și Donald Trump

Cu mai puțin de o lună până la alegerile americane, agențiile de știri se întreabă care va fi "surpriza lunii octombrie". De decenii, candidații politici se tem de dezvăluiri târzii. Care se produc mereu. La aceste alegeri, analiștii sunt de acord în a recunoaște că eventualele acuzații ar putea să o afecteze mai mult pe Kamala Harris decât pe Donald Trump, care a fost deja acuzat de (aproape) orice.

Termenul "surpriză lunii octombrie" a fost inventat de managerul de campanie al lui Ronald Reagan, William Casey, în 1980, dobândind o altă popularitate atunci când acesta le-a trimis jurnaliștilor un mesaj potrivit căruia contracandidatul, Jimmy Carter, va anunța un acord de ultimă oră de eliberare a unor ostatici din Iran, pentru a-și avantaja realegerea. De-a lungul anilor, știrile referitoare la candidații care folosesc practici nerecomandabile capătă întotdeauna o altă dimensiune în luna care precede alegerile, adică în luna octombrie, scrie jn.pt.

Alegeri în SUA. Două crize care ar putea fi periculoase

De data aceasta, nu a avut loc încă niciun eveniment perturbator care să-i implice pe Trump și pe Harris, dar mai este timp suficient pentru ca jurnaliștii să se ocupe de acest lucru. Deocamdată, mass-media evidențiază două crize care ar putea fi periculoase, mai ales pentru democrați. Amploarea conflictului din Orientul Mijlociu și teama rezultată de pe urma unui război mondial; și, mai îndeaproape, și de aceea cu un impact sporit, pagubele produse deja de uraganul Helena, cu urmări semnificative în Carolina de Nord, și distrugerile provocate acum de uraganul Milton, care lovește inima Floridei. Vorbim despre fenomene naturale cu repercusiuni enorme asupra vieții multor mii de americani care trăiesc în state foarte sensibile din punct de vedere al (dez)echilibrelor de vot. Iar politicienii nu ignoră deloc acest lucru.

Sursa foto: Facebook/ Kamala Harris și Donald Trump

Prin testarea capacității de răspuns a administrației la acest gen de calamități, uraganele constituie o scenă centrală pentru disputele politice, sporind tensiunile între administrația centrală și guvernatorii diferitelor state. La mitinguri, Trump i-a tras în mod repetat la răspundere pe Biden și echipa sa (adică Harris) pentru ceea ce el consideră a fi abandonarea populațiilor locale. Președintele SUA nu a întârziat să răspundă, acuzându-și rivalul de minciună. În Florida, Ron DeSantis a refuzat o întâlnire cu Kamala Harris, argumentând că prin acest gest a dorit să evite implicarea sa în campania electorală.

Deocamdată, rezultatele alegerilor din 5 noiembrie sunt imprevizibile. Se poate întâmpla orice, mai ales pentru că pe drum se află un candidat complet imprevizibil, care va risca mereu totul. Și tocmai aici se află pericolul pe care îl presupune luna octombrie. Articol de Felisbela Lopes, profesor titular la UMinho. (Traducerea: Iulia Baran/RADOR RADIO ROMANIA).