Care țări ar fi cele mai afectate de un al doilea mandat al lui Donald Trump. Impactul asupra României
- Jalba Claudia
- 1 august 2024, 09:57
Dacă Donald Trump câștigă un al doilea mandat în alegerile din noiembrie, ar urma schimbări majore în politica americană. Platforma republicană, un document de 16 pagini care oferă o idee despre cum ar putea conduce Trump, propune un program masiv pentru deportarea imigranților ilegali și controale mai stricte asupra celor care intră în țară.
Partenerii comerciali ar trebui să se aștepte la tarife mai mari și restricții. Fostul președinte a conturat deja planuri pentru impozite pe toate importurile. Asistența militară ar putea deveni mai condiționată, iar aliații ar fi constrânși să-și crească propriile cheltuieli pentru apărare.
Ce țări ar avea de suferit dacă Donald Trump ar câștiga alegerile din SUA?
Pentru a înțelege repercusiunile globale, EIU a clasat cei 70 de cei mai mari parteneri comerciali ai Americii în funcție de expunerea lor la politicile trumpiste. Clasamentul – pe care EIU îl numește „indicele riscului Trump” – se bazează pe expunerea țărilor la politicile americane în domeniile comerțului, securității și imigrației.
Indicele riscului Trump arată expunerea la schimbările politice așteptate sub conducerea lui Donald Trump.
Mexicul, cel mai mare partener comercial al Americii, ocupă prima poziție, cu un scor de 71 din 100. Regulile stricte privind imigrația ar putea afecta milioane de mexicani care intră în America, legal sau ilegal. De asemenea, datele din acest an arată că Mexicul a depășit China în 2023, devenind cel mai mare exportator către America. Deficitele comerciale sunt o preocupare majoră pentru Trump, deficitul cu Mexicul crescând cu 37% din 2020.
Alte cinci țări din America Latină se află în top zece. Costa Rica și Panama sunt pe locurile doi și cinci, datorită cheltuielilor lor reduse pentru arme și dependenței de ajutoarele militare americane. Republica Dominicană, El Salvador și Honduras au un scor mare din cauza vulnerabilității la politici mai stricte de imigrație.
Germania ocupă locul trei, cel mai ridicat dintre aliații NATO. În primul său mandat, Trump a dorit să retragă peste 12.000 de soldați americani din Germania și a criticat cheltuielile scăzute pentru apărare. Într-un al doilea mandat, Trump ar putea amenința reducerea ajutoarelor militare pentru Ucraina pentru a presa aliații să-și crească cheltuielile pentru apărare.
China este cea mai bine clasată țară din Asia și a șasea la nivel mondial. Trump a semnalat că dorește o decuplare mai decisivă de China, amenințând cu o taxă de 60% pe bunurile sale.
Trump ar putea scoate SUA din NATO
Țările mai puțin dependente de America au cele mai scăzute scoruri. Arabia Saudită are mai puțin de zece puncte din 100 din cauza dependenței sale în scădere de comerțul american. Australia se clasează de asemenea slab pe indice, având legături comerciale mai puternice cu țările din regiunea Asia-Pacific. Rusia, deja exclusă din majoritatea formelor de comerț cu Occidentul, ocupă locul 63 pe indice.
Cu toate acestea, Trump ar putea întâmpina dificultăți în impunerea celor mai radicale politici ale sale. Restricțiile asupra imigrației ar putea întâmpina rezistență din partea instanțelor, democraților și companiilor.
Pe plan internațional, Trump pare mai periculos, demonstrând deja disponibilitatea de a renunța la acorduri internaționale. Unii se tem că, într-un al doilea mandat, Trump ar dori să părăsească NATO sau să submineze semnificativ alianța militară. 5 noiembrie ar putea fi o zi decisivă atât pentru cetățenii americani, cât și pentru aliații acestora, potrivit The Economist.
În timp ce România nu se află pe lista EIU, politicile anti-NATO ale lui Trump ar putea afecta și țara noastră. Cu toate că urmările nu ar fi directe, ca în cazul altor state, politica lui Trump ar crea un domino care ar putea avea efecte și asupra noastră.