Care sunt simptomele variolei maimuței la animale. Pericolul e uriaș

Sursa foto: arhiva EVZ

Cazuri de variolă a maimuțelor au fost raportate în întreaga lume. Deși nu este o infecție nouă, având originea în Republica Democratică Congo în 1970, apariția bruscă a cazurilor în mai multe țări europene a provocat o stare de alarmă.

Astăzi au fost raportate noi cazuri în Franța, Italia, Suedia și Australia - acestea fiind în creștere în Marea Britanie. Acest lucru a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să adune un grup de experți de top într-o întâlnire de urgență pentru a discuta despre noul focar. Pentru proprietarii de animale de companie, OMS a avertizat că diverse specii - inclusiv câini de prerie, veverițe de frânghie, veverițe de copac, șobolani gambieniși alte animale care nu au fost încă determinate - sunt susceptibile la virusul variolei maimuței.

Boală virală

În urma unui studiu asupra variolei maimuțelor în 2013, un extras de la Centrul pentru Securitate Alimentară și Sănătate Publică, Universitatea de Stat din Iowa, spune: „Este o boală virală descoperită la maimuțele de laborator în 1958. Boala apare cel mai frecvent în Africa centrală și de vest. Multe specii de animale și oameni pot fi infectați.În 2003, variola maimuțelor a infectat mai multe persoane din Statele Unite, după ce au avut contact cu câini infectați.Virusul variolei maimuțelor este strâns legat de virușii care provoacă variola și variola bovină la oameni”.

Dr. Bharat Pankhania, consultant senior în controlul bolilor transmisibile și lector superior la Universitatea din Exeter, a explicat câteva lucruri despre care oamenii ar trebui să fie îngrijorați. „Această boală este rară, deoarece aceste focare sunt adesea sporadice și limitate la Africa de Vest sau Africa Centrală. Deși nu este probabil să declanșeze o altă pandemie asemănătoare Covid-19, este probabil că va continua să se răspândească”.

„Avem nevoie de supraveghere internațională a bolilor, de gestionare a bolilor și de resurse pentru boli, deoarece orice s-ar întâmpla într-o parte a lumii, foarte repede poate deveni o problemă în altă parte a lumii”, a spus acesta potrivit Mirror.co.uk.

Simptomele variolei maimuței

Virusul s-a răspândit probabil nedetectat de ceva timp. „Cineva fie a plecat sau s-a întors din Africa de Vest sau Centrală și apoi, în rețeaua lor de prieteni, a transmis infecția în timp ce se incuba”, a spus doctorul Pankhania.U nele cazuri au fost confirmate ca legături cu călătoriile în regiune, dar nu toate, ceea ce înseamnă că celelalte s-au transmis pe plan intern.

Variola maimuței este legată de variolă, având simptome similare, dar cu o erupție mai severă. Pacienții încep de obicei cu febră, dureri musculare, ganglioni limfatici umflați și dureri de cap.În general, după una până la trei zile, începe să se dezvolte o erupție cutanată distinctă. Doctorul a adăugat că este foarte rar ca pustulele variolei să conducă la cicatrici secundare, la fel ca și în cazul varicelei.

În timp ce în cazul variolei maimuțelor este absolut posibil să aveți cicatrici secundare, doctorul spune că „acest lucru va fi limitat și va genera câteva clustere și apoi va dispărea.”La primate, variola apare de obicei ca o erupție cutanată care durează între patru și șase săptămâni. Se poate răspândi pe tot corpul, dar este cel mai frecvent pe față, membre și coadă.

Cu toate acestea, iepurii, rozătoarele și câinii de prerie sunt mai susceptibili de a prezenta febră, înroșirea ochilor, curgerea nasului, tuse, glandele umflate, depresie și pierderea poftei de mâncare.