Multe persoane au probleme cu trezirea în timpul nopții. Experții spun că atunci când dormim, trecem prin mai multe cicluri de somn de 90 de minute. Aceste cicluri de somn au etape diferite ale somnului.
În ultima etapă este mult mai probabil să te trezești la cel mai mic zgomot, cum ar fi o mașină sau partenerul care se mișcă lângă tine. Dimineața este puțin probabil să-ți amintești momentele în care te-ai trezit pe parcursul nopții. Greg Murray, profesor și director al Centrului pentru Sănătate Mintală, Universitatea de Tehnologie Swinburne, a explicat că acest lucru se întâmplă, de obicei, între 3 și 4 dimineața.
Trezitul în timpul nopții
Pe măsură ce corpul se pregătește pentru dimineață, temperatura sa începe să crească. Pentru a putea să adormiți înapoi este important să nu vă dați jos din pat. Dacă părăsești căldura patului, inima va începe să pompeze mai mult sânge în jurul corpului. Pentru a adormi este nevoie de un ritm cardiac scăzut de repaus.
De asemenea, trebuie evitată verificarea orei pe telefon. Experții susțin că dacă nu ai reușit să adormi în 15 minute, ar trebui să te ridici din pat. Dr Bryony Sheaves și profesorul Colin Espie de la Universitatea din Oxford au spus că vă puteți întoarce în pat atunci când vă simțiți somnoros.
Alcoolul poate distruge calitatea somnului, ceea ce vă va face să aveți mai multe tulburări de somn pe parcursul nopții. Alcoolul blochează triptofanul – un aminoacid care te ajută să adormi. Profesorul Malcolm von Schantz, de la Universitatea din Surrey, spune: „Alcoolul are un efect ciudat prin faptul că te ajută să adormi mai rapid, însă afectează calitatea somnului”.
Temperaturi scăzute în dormitor
Dr Neil spune că temperatura optimă pentru un somn potrivit este de 18 de grade sau chiar mai mică. Trebuie să pierdem în jur de 1 grad din temperatura internă a corpului care se află la aproximativ 37 de grade. Dacă te afli într-o cameră în care este prea cald, corpul tău nu poate elimina căldura în exces, iar asta va duce la un somn perturbat.
Pentru a ajuta la remedierea problemelor de somn, Fundația Națională pentru Somn vă recomandă să încercați meditația. „A învăța să-ți liniștești mintea poate fi o abilitate utilă, atât pentru a rezista perioadelor stresante din timpul zilei, cât și pentru a adormi noaptea. Dacă nu ați încercat acest lucru niciodată, începeți prin a avea câteva minute de liniște și concentrați-vă pe inspirație și expirație”, potrivit The Sun.