Care sunt marile probleme pe care le pune dolarul american. Ce atitudine au băncile

Miliardari. Sursa foto: Pixabay

„Dolarul reprezintă o datorie”, iar băncile centrale sunt mai puțin înclinate să îl păstreze. Importanța monedei fiduciare americane în comerțul internațional este în scădere și, ca urmare, dominația dolarului se estompează, a declarat investitorul miliardar Ray Dalio în interviuri recente pe Youtube.

De asemenea, el a precizat că sancțiunile impuse Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina au expus noi amenințări pentru guvernele care dețin active în moneda americană.

Băncile centrale din întreaga lume sunt mai puțin înclinate să dețină dolarul, a remarcat fondatorul Bridgewater Associates în cadrul emisiunii Julia La Roche Show de săptămâna trecută. „Dolarii reprezintă o datorie. Cu alte cuvinte, atunci când cineva (o bancă centrală) deține un dolar, deține un activ de datorie”, a declarat el, potrivit unor extrase citate marți de Business Insider.

Dalio a detaliat că, anterior, națiunile au fost dispuse să se expună la astfel de datorii pentru a putea face comerț la nivel global, deoarece dolarul a fost utilizat pe scară largă în tranzacțiile internaționale. Cu toate acestea, în condițiile în care China promovează utilizarea monedei sale, yuanul, în cadrul unor acorduri comerciale cu țări precum Brazilia, Kazahstan și altele, nevoia de dolar ar putea scădea în viitor.

Ce se întâmplă cu dolarul american

În același timp, restricțiile financiare occidentale impuse Moscovei au împins economia rusă spre yuan, în timp ce Rusia și-a văzut înghețate rezervele valutare de 330 de miliarde de dolari, ceea ce o împiedică și mai mult să facă tranzacții în dolari sau euro. Dalio consideră că sancțiunile au crescut riscurile percepute asociate cu activele în dolari. El a concluzionat: „Din aceste motive, există mai puțină dorință de a deține datorii denominate în dolari americani, ceea ce reprezintă o nevoie scăzută de dolari americani. Așadar, situația dintre cerere și ofertă se înrăutățește, mai ales că trebuie să continuăm să le vindem la nivel internațional pentru a finanța deficitul.”

Într-un interviu pentru canalul Youtube al lui Tom Bilyeu, postat sâmbătă, Ray Dalio a evidențiat din nou înarmarea dolarului american ca factor de diminuare a rolului acestuia. „Cea mai mare armă pe care o pot folosi Statele Unite, spre deosebire de arma militară, sunt sancțiunile. Așadar, sancțiunile înseamnă că îngheți activele, iar aceste active sunt obligațiunile. Acest lucru s-a întâmplat cu Rusia și există amenințări în acest sens cu alte țări, China și așa mai departe”, a explicat el.

O serie de personalități publice au recunoscut recent că politicile de sancțiuni pot afecta hegemonia dolarului, de la prezentatorul Fox News Tucker Carlson până la secretarul Trezoreriei americane Janet Yellen. În următorul deceniu, dolarul american va juca un rol mult mai puțin dominant decât în prezent, în parte din cauza înarmării sale, a declarat renumitul economist Jeffrey Sachs, citat la începutul lunii aprilie. Comentariile acestora vin pe fondul eforturilor de „de-dolarizare” conduse de BRICS, din care fac parte Rusia și China.

sursa: news.bitcoin.com/