Spălarea părului face parte din rutina noastră zilnică. Dr Vanita Rattan a spus că spălarea corectă a părului are efect asupra sănătății podoabei capilare. Dr Rattan a dezvăluit câteva greșeli pe care le facem în mod constant atunci când ne spălăm părul.
Apa fierbinte poate deteriora părul deoarece foliculul părului este deschis și expus, ceea ce face ca părul să se rupă. De asemenea, apa fierbinte poate duce la piele uscată, mătreață și mâncărime. „Pentru a evita aceste efecte secundare, încercați să folosiți apă călduță, care va permite șamponului să pătrundă mai bine în foliculii de păr”.
Efectele secundare ale apei fierbinți
NHS spune că mătreața este o afecțiune comună care poate fi cauzată de diferite boli, cum ar fi pecingine, eczeme, dermatită și psoriazis. Acest lucru se datorează faptului că șampoanele conțin surfactant în el, care poate distruge uleiurile naturale ale scalpului.
Dr. Vattan a explicat că în timp ce ne uscăm părul, firul de păr poate avea de suferit dacă este frecat cu prosopul. Acest lucru poate duce la vârfuri despicate. „Dacă nu ai timp să-ți usuci părul natural, tamponează părul cu un tricou curat sau cu un prosop din microfibră pentru a reduce excesul de apă.”
Părul umed este mai fragil, mai elastic și mai predispus la rupere decât părul uscat, a spus Dr. Vattan. Dacă folosești o perie de păr în timp ce părul este ud, crești riscul căderii părului și a apariției vârfurilor despicate. „Deși multe produse de păr pretind că „repară vârfurile despicate”, nu le poți repara.”
Prin urmare, expertul recomandă să folosiți balsam atunci când vă periați părul și a spus că ar trebui să vă pieptănați de jos în sus pentru a nu vă rupe firele de păr. Dr. Vattan a spus că, în majoritatea cazurilor, probabil este utilizat mai mult șampon și balsam decât ar fi nevoie.
Folosirea aceluiași produs
Ea a spus că pentru părul subțire, aveți nevoie de câteva picături de șampon, în timp ce părul creț sau gros are nevoie de o cantitate mai mare de produs. „Șamponul este conceput pentru a elimina murdăria, excesul de ulei și acumularea de diferite substanțe pe păr, în timp ce balsamul este conceput pentru a vă proteja și hrăni părul”, a spus ea.
„Dacă folosești prea mult produs, riști să-ți expui scalpul la o acumulare de produse care poate produce iritații. Prea mult produs poate să vă îngreuneze părul, rezultând mai puțin volum.” Varietatea este condimentul vieții, dar nu și atunci când vine vorba de șampon, a spus dr. Vattan.
Este un mit că, dacă folosești același produs tot timpul, atunci acesta nu mai funcționează, a spus ea. „Adevărul este că nu trebuie să schimbi șampoanele pentru a avea un păr curat și sănătos”, a adăugat ea. „Ar trebui să schimbi șampoanele doar când părul tău are nevoie de acest lucru – de exemplu, dacă îți usuci părul mai des, ai putea trece la un produs de curățare care are mai multe substanțe care îți hidratează părul.”
Evitați să puneți balsam pe scalp și concentrați-vă doar pe lungimea firului de păr, a spus dr. Vattan. „Majoritatea balsamurilor conțin parfum, iar acesta în contact cu scalpul poate duce la dermatită de contact de care suferă trei până la patru la sută din populație”, a explicat ea, potrivit The Sun.