Vaccinul Pfizer este o injecție care imunizează persoanele din întreaga lume în încercarea de a stopa infectarea cu COVID-19. Inițial a fost vorba doar de două doze de vaccin, însă, după o analiză amănunțită a datelor din studiile clinice, au declarat ca fiind necesară și o a treia doză. Odată cu aprobarea, compania Pfizer a făcut publice și toate efectele secundare ale acestui vaccin. Unul dintre ele este cel mai frecvent, fiind semnalat de 83% dintre beneficiari.
Specialiștii ne dezvăluie că vom avea parte de o iarnă destul de grea, mai ales ținând cont de faptul că valul 4 al pandemiei de COVID-19 nu a trecut încă. Oamenii au renunțat la ieșire fără un motiv bine întemeiat, preferând să își petreacă marea majoritate a timpului în propriile locuințe. Această decizie de autoizolare a fost luată din precauție, atât pentru ei cât și pentru cei dragi, susțin cercetătorii.
Pentru a scădea rata infectărilor cu SARS-Cov-2, statele au început, rând pe rând, să ofere populației campania de vaccinare în ceea ce privește a treia doză cu Pfizer. Acesta este una dintre cele două principale injecții pentru imunizarea grupurilor cu risc ridicat. După ce au analizat datele cu privire la primele două vaccinări, compania Pfizer și organizațiile de reglementare au considerat o a treia doză necesară, sigură și eficientă.
Studii clinice au fost efectuate cu privire la efectele adverse ale injecției, analize la care au contribuit și beneficiarii. Aceștia erau rugați să anunțe toate simptomele pe care le au după administrarea fiecărei doze de vaccin. Conform acestor informații, specialiștii susțin că cel mai frecvent efect secundar a fost durerea la locul injectării. Acest disconfort a fost semnalizat la 83% dintre persoanele care s-au vaccinat cu Pfizer. Durerile de cap, dureri musculare sau frisoane au fost celelalte efecte semnalate de beneficiari.
Compania Pfizer a clasificat efectele secundare în următoarea ordine:
- Durere la locul de injectare: 83%
- Oboseală: 63,7%
- Dureri de cap: 48,4%
- Durere musculară și articulară: 39,1%
- Frisoane: 29,1%.
Conform informațiilor oferite de cercetători, un singur beneficiar al vaccinul Pfizer a avut un efect advers considerat sever. Acesta a prezentat limfadenopatie sau umflarea ganglionilor limfatici, la două zile după administrarea serului.
Care sunt categoriile de persoane care pot primi cea de-a treia doză
Compania Pfizer a anunțat faptul că dozele de vaccin sunt distribuite către toate țările. Persoanele care doresc să facă cea de-a treia doză trebuie să aibă minim șase luni de la efectuarea celei de-a doua doză. Pentru a oferi o imagine mai clară asupra imunizării, compania a decis să facă publică și o listă cu persoanele cu cel mai mare risc de infectare cu SARS-Cov-2.
- Persoanele cu vârsta de peste 50 de ani;
- Persoanele care locuiesc și lucrează în centre de îngrijire;
- Lucrătorii din prima linie în domeniul sănătății și al asistenței sociale;
- Persoanele cu vârsta de peste 16 ani cu o afecțiune de sănătate care îi expune la un risc ridicat de îmbolnăvire gravă;
- Persoanele cu vârsta de peste 16 ani care sunt îngrijitorii principali ai unei persoane cu risc ridicat de COVID-19;
- Persoanele cu vârsta de peste 16 ani care locuiesc cu o persoană care are un risc mai mare de a contracta infecții (cum ar fi o persoană care are HIV, care a suferit un transplant sau care urmează anumite tratamente pentru cancer, lupus sau poliartrită reumatoidă);
- Persoanele care sunt însărcinate și care fac parte din unul dintre grupurile eligibile pot primi, de asemenea, o doză de rapel.
Conform informațiilor oferite de compania Pfizer, imunizarea se va face exact ca în prima serie, fiind luate pe rând categoriile de risc. Persoanele care doresc să se imunizeze și cu cea de-a treia doză trebuie să facă o programare la centrul de vaccinare cel mai apropiat de zona în care locuiesc.