Costurile financiare directe ale scandalurilor de pedofilie pentru Biserica Catolică depăşesc două miliarde de dolari, însă sunt incomensurabile prin "pierderea inocenţei" victimelor, au declarat astăzi doi experţi la un simpozion pe această temă, citaţi de AFP.
"Este probabil rezonabil să se estimeze că adevăratul cost al crizei, (bani) pe care Biserica a fost nevoită să-i scoată din buzunarul său la nivel internaţional, se situează mult peste două miliarde de dolari" (1,5 miliarde de euro), au spus teologii americani Michael J. Bemi şi Patricia Nea într-un studiu prezentat la conferinţa organizată de Universitatea Gregoriană de la Roma.
Este vorba despre despăgubiri, cheltuieli legate de anchete, procese, de tratamentele victimelor. Însă există de asemenea şi alte costuri, care corespund cu ceea ce s-ar fi putut face "cu aceşti bani pierduţi pentru totdeauna: câte spitale, seminare, şcoli, biserici, refugii pentru femeile abuzate şi pentru copii acestora, structuri de alimentaţie, clinici medicale şi dentare gratuite, ar fi putut fi construite?", s-au întrebat cei doi.
"Însă nu poate exista nicio echivalare între orice sumă de bani şi pierderea inocenţei de către copii şi adulţi vulnerabili", care se cifrează la zeci de mii, au mai spus experţii citaţi, evocând bolile psihice ale victimelor, costurile tratamentelor pe termen lung şi daunele suportate de familiile lor, mai scrie agenţia franceză, preluată de Agerpres.
Ei au enumerat şi alte prejudicii morale: "mii de preoţi buni şi persoane religioase care au fost afectate de scandalul abuzurilor (sexuale). Această situaţie generală conduce la depresie, anxietate, epuizarea acestor preoţi", au mai spus cei doi.
Experţii au evocat de asemenea discreditarea suferită de instituţia bisericii şi de papă şi plecarea din biserică a unor persoane extrem de angajate anterior. "Multe persoane din biserică găsesc inexplicabil şi inacceptabil faptul că sursa autorităţii morale a fost afectată atât de profund în locuri atât de diferite", au mai subliniat experții.