Câţi americani îşi mai permit o chirie pentru un apartament cu două dormitoare

Câţi americani îşi mai permit o chirie pentru un apartament cu două dormitoare

Dacă te gândeai că New York-ul este un oraş în care, cu greu, poţi găsi o chirie mai ieftină, în Washington şi în San Francisco situaţia este şi mai dificilă.

Conform unui studiu realizat de Institutul Urban din SUA, care a raportat veniturile populaţiei la valoarea chiriilor, New York-ul nu este cel mai scump oraş din SUA. În faţa sa se află alte două metropole, San Francisco şi Washington.

Locuitorii din San Francisco trebuie să câştige, anual, peste 70.000 de dolari pentru a-şi putea permite o chirie la un modest apartament cu două dormitoare. În timp, în Washington, este suficient un venit mediu anual de 60.000 de dolari, pentru un apartament similar.

Dacă stai în New York ai nevoie de 4.500 de dolari pe lună

Ne puteți urmări și pe Google News

În cele din urmă, pentru o chirie în New York, o persoană trebuie să câştige 55.000 de dolari pentru a-şi permite apartamentul modest de două dormitoare.

Studiul arată că, în Washington D.C, spre exemplu, câştigurile medii anuale abia dacă depăşesc 60.000 de dolari. Ceea ce înseamnă că muncitorii cu calificare şi experienţă îşi permit să acopere cheltuielile unui apartament cu două dormitoare, având astfel acces la o locuinţă confortabilă şi decentă. În schimb, muncitorii cu o pregătire inferioară nu dispun de banii necesari pentru a acoperi aceste cheluieli şi trebuie să se mulţumească cu locuinţe mai mici pentru ei şi pentru familiile lor. "Dacă eşti specialist IT, salariul este mai mare decât media celor 60.000 de dolari. Însă, dacă eşti angajat să faci menajul într-o casă, cel mai probabil, salariul va fi mult mai mic", scria Margery Turner, din cadrul Institutului Urban din SUA, pe blogul său.

"În perioada de dinainte de Marea Recesiune, monitorizam piaţa de imobiliare din Washington D.C. Economia în zonă era înfloritoare, populaţia era în creştere, iar preţurile la case erau în continuă creştere. Cei care aveau studii superioare, de calitate, îşi puteau găsi, cu uşurinţă, locuri de muncă bine plătite. Însă, cei care lucrau pe posturi cu o calificare medie şi joasă aveau probleme în a-şi permite locuinţe sau apartamente confortabile. Însă, chiar şi aşa, Washington D.C. părea un oraş extrem de atractiv în care să locuieşti. Rata şomajului era mică, iar salariile erau peste media naţioonală, chiar şi pentru locurile de muncă de la bază.

Recent, mişcarea Occupy Wall Street m-au făcut să mă întreb dacă cele mai prospere metropole, New York, Washington D.C., ori San Francisco sunt, într-adevăr, cele mai bune oraşe în care 99% dintre americani să poată locui. În ciuda crizei, chiriile şi preţurile la case au rămas la cote ridicate. Cei care câştigă bine îşi permit, în continuare să acopere costurile de întreţinere a locuinţelor. Însă, cei care nu au locuri de muncă atât de bune, au în faţă o adevărată provocare", mai scria, în urmă cu câteva zile, Margery Turner.

San Fracisco, prea scump pentru a putea locui în el

Situaţia este şi mai dificilă pentru cei care locuiesc în San Francisco. În acest oraş, rata şomajului a ajuns la 10%.

Cei de la Institutul Urban atrag însă atenţia spre un oraş care este mult mai ieftin: Oklahoma. "Într-un fel sau altul, acest oraş a evitat excesele de pe piaţa imobiliară în anii de creştere a preţurilor şi a reuşit să controleze căderea economiei locale mai bine decât multe alte oraşe mai mari. În Oklahoma City, cu un venit mediu anual de numai 30.000 îţi poţi permite, cu uşurinţă, un apartament cu două dormitoare. În acest oraş, câştigurile ajung la aproximativ 40.000 de dolari", a ţinut să mai precizeze Turner.