Stafilococul auriu – Da. Este o bacterie patogenă care duce se răspândeşte prin contact direct cu piele cuiva şi prin simpla atingere a lucrurilor sale personale, cum ar fi prosopul ori lama de ras. Stafilococul auriu e cu atât mai periculos cu cât poate duce la infecţii în sânge, mortale. În timp ce comunitatea medicală subiectul e tratat cu mare seriozitate, oamenii îşi amintesc de el după ce părăsesc vestiarele, cele mai propice locuri pentru înmulţirea stafilococului auriu.
Vărsatul de vânt – Da. Adesea întâlnită la copii, boala este cauzată de un virus cunoscut sub numele de parvovirus B19. I se mai spune şi sindromul "obrajilor pălmuiţi", fiindcă debutează prin apariţia unei erupţii roşiatice, pe faţă. Apropiaţii bolnavului sunt vulnerabili în prima parte a bolii, dar, pe măsură ce micuţii se “îmbujorează", riscul de contagiune scade. Cel putin jumătate dintre adulţi au avut această infecţie şi există slabe şanse scăzute să se reinfecteze.
Urticaria – Nu. Se manifestă prin erupţii la nivelul pielii şi sunt declanşate de reacţii alergice la anumite alimente sau pastile. Stresul e o altă sursă a urticariei.
Herpesul – Da. Exista 2 tipuri de virus herpes simpex (VHS): tipul 1 este preponderenta a herpesului labial şi tipul 2 care se transmite prin contact sexual şi produce herpes genital. Până să împlinească 20 de ani, mai mult de jumătate din populaţie e infectată cu primul virus. Simptomele sunt, practic, inexistente în unele cazuri. Alteori, persoana bolnavă se alege cu excrescenţe duireroase pe buze, bărbie, obraji, gingii sau zona genitală.
Acneea – Nu este contagioasă, dar cauza exactă a bolii rămâne un mister. Excesul de sebuum, porii astupaţi şi "bacteria acneei", pe care o avem cu toţii, sunt câteva dintre explicaţiile date de specialişti.
Eczemele -Nu – Cele mai multe inflamaţii ale pielii nu prezintă grad de contagiune. Totuşi, medicii cred că sunt transmise genetic şi "împărtăşite" de membrii unei familii.
Zona Zoster este contagioasă. Boala este o infectie virala ce afectează rădăcinile nervoase. Se manifestă prin durere şi apariţia unei benzi eruptive pe o singură parte a corpului. Zona zoster este o boală mai comună în rândul persoanelor adulte şi la cele cu sistemul imunitar slăbit.

Răceala – se transmite cel mai uşor în primele două-trei zile de la debut, apoi riscurile de a căpăta boala dispar de tot.

Meningita – Nu. Este o inflamaţie a membranelor care acoperă şira spinării creierul. Boala apare din cauza infecţiilor virale, destul de infensive, care însă sunt transmisibile prin tuse ori strănut. În forme mai severe, meningita are consecinţe grave la nivelul creierului, poate duce la pierderea auzului sau poate afecta capacitatea de memorare. Din fericire, există mai multe vaccine împotriva meningitei.

Malaria – Nu se ia de la om la om, principalii purtători ai bolii fiind ţânţari. Puternic afectate de malarie sunt ţările în curs de dezvoltare, cu un climat cald, iar simptomele pot fi confundate uşor cu cele specifice răcelii. Persoanele infectate fac febră, au vărsături şi diaree.
HIV- se poate transmite prin patru tipuri diferite de fluid corporal: sânge, spermă, lapte matern şi secreţii vaginale. Virusul nu supravieţuieşte în afara organismului uman, aşa că sunt puţine şanse să fie luat pe calea aerului.
Hepatita – Anumite tipuri. Este o inflamare a ficatului, dar denumeşte generic şi un întreg spectru de infecţii virale care afectează ficatul. Fiecărui tip de hepatită îi corespunde un anumit virus, A, B sau C, însă boala poate fi autoindusă prin consumul excesiv de alcool. Simptomele ies la suprafaţă rar, de obicei prin lipsa apetitului, dureri stomacale sau vărsături.