Care este una dintre inspirațiile pentru balada Miorița? Alex Mihai Stoenescu: O temă se găsește în colinda transilvăneană. Video

Care este una dintre inspirațiile pentru balada Miorița? Alex Mihai Stoenescu: O temă se găsește în colinda transilvăneană. VideoPodcast Evenimentul Zilei, balada Miorița, sursa foto: arhiva companiei

În ziua de vineri, 9 august, s-a desfășurat o nouă ediție a podcastului „Evenimentul Istoric” pe canalul de YouTube „Hai România”. Istoricul Alex Mihai Stoenescu și Manu Ionescu au discutat în cadrul acesteia despre originile pe care le are balada Miorița.

Mai exact, cei doi au vorbit despre cum a fost ea „culeasă” de Alecu Russo, cum i-a oferit-o lui Vasile Alecsandri, care a intervenit asupra sa, dar și despre temele prezente în operă.

Amănunte importante

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a explicat că înainte să se realizeze o analiză a baladei Miorița există două aspecte importante care trebuie să fie cunoscute.

„Zona asta Soveja, Vrancea, a fost timp de secole o zonă de intersecție a transhumanței. Era una din zonele unde se întâlneau turmele venite peste munți din Transilvania, turmele coborâte din Moldova, din nordul Moldovei și turmele din Muntenia. Care, de aici se răspândeau pentru iernat în bălți.

Aceasta este expresia pe care am găsit-o în textele epocii. Primăvara se urca la munte cu turmele, asta era expresia. Iar în toamnă când se pregăteau de iernat coborau la bălți. Care însemnau bălțile din Lunca Dunării”, a explicat Alex Mihai Stoenescu.

De asemenea, acesta a mai precizat și că există o contradicție. „Că unul dintre criminal este vrâncean. Am explicat. Era zonă de intersecție a marilor turme. Uneori era vorba și despre 10.000 de oi”, a mai explicat istoricul.

Tema celor trei ciobani

Un alt lucru pe care l-a mai evidenția istoricul este acela că tema celor trei ciobani se găsește în colinda transilvăneană, colinda păcurarului. El a mai explicat și că acest aspect a fost stabilit de către folcloriști. Acesta a oferit și o explicație a cuvântului „păcurar”.

„Cuvântul <<păcurar>> vine din latină. De la pecus, pecoris, care însemna turmă în limba latină. Și avem versuri celebre ale lui Horațiu în bucolice. Păcurar nu are nicio legătură cu păcura. Este o formă de continuitate prin limba latină”, a explicat el.

Colindul celor trei păcurari

Conform explicațiilor oferite de istoric, colindul celor treă păcurari este unul dintre cele mai vechi. Și, un aspect important subliniat de acesta a fost că el conține ritualuri.

„Și el conține de fapt ritualuri. Asta este partea foarte importantă. Ritualuri străvechi. Ritualuri ale ofreriei ciobanilor din cele mai vechi timpuri. Ori, nu știu în ce măsură se cunoaște, mitologia română are trei straturi, dacă le putem spune așa. Este substratul, care este getodac și de la care ni s-au transmis, cercetătorii au descoperit că există anumite elemente de ritual care se regăsesc în cele mai vechi timpuri, pe timpul geto-dacilor.

Este ad-stratul, care este stratul roman. Adică după ocuparea romană și care ține de formarea poporului român. Și stratul, care este stratul modern în care s-au petrecut tot felul de transformări legate de situația istorică. De bătălii, de domnitori, de organizare feudală”, a mai detaliat Alex Mihai Stoenescu.

Ediția integrală a podcastului „Evenimentul Istoric” din data de vineri, 9 august, poate fi vizionată integral aici.