Care este diferența dintre un vulcan activ, unul adormit și unul stins

Vulcanul Shiveluch. Sursă foto: Unsplash

Care este diferența dintre un vulcan activ, unul adormit și unul stins? Vulcanii funcționează în ritmul lor propriu. Ei pot rămâne inactivi timp de milenii întregi înainte de a erupe cu distrugere. Erupțiile lor pot dura zile sau decenii, iar durata lor este greu de estimat.

Diferența între un vulcanic activ, adormit și stins

Vulcanologii consideră că un vulcan este activ dacă a erupt în timpul Epocii Holocenului, care a început acum 11700 de ani, la încheierea ultimei ere glaciare. Un vulcan care nu a mai erupt în Holocen este stins.

Vulcanologul Ben Kennedy de la Universitatea Canterbury din Noua Zeelandă a declarat că această diferență între scara geologică și cea temporală este artificială. Vulcanilor nu le pasă de începutul Holocenului. Kennedy a susținut că un vulcan care a fost liniștit timpde peste 11000 de ani este stins din motive fizice.

Vulcanul Kanlaon. Sursa foto: YouTube

Acest interval de timp este „probabil aproximativ pe aceeași scară de timp pe care o puteți păstra o cameră magmatică subterană plină cu un lichid în ea care ar putea erupe”, a spus el. El a afirmat că majoritatea camerelor magmatice și instalațiile vulcanice ale acestora se vor fi solidificat în rocă solidă după atâția ani, împiedicând erupția.

Vulcanii care sunt o excepție

„Supervulcanii” cu camere magmatice masive sunt o excepție. Aceștia sunt de obicei vulcani activi care nu au erupt în Holocen. Magma în mișcare sub Caldera Yellowstone provoacă cutremure minore și încălzește izvoarele termale și gheizerele. Ultima erupție activă a avut loc acum 70 000 de ani, potrivit USGS.

Kennedy a adăugat: „Adesea numim aceste sisteme «agitate». Cu puțină magmă, aceasta rămâne încălzită și face ceva. Este posibil să nu erupă”.

Lavă. Sursă foto: Wikimedia

Ce înseamnă vulcani adormiți

Vulcani „adormiți”? O expresie și mai neclară este „adormit”. Kennedy a declarat că acest termen este mai mult colocvial decât științific, deoarece „latent” s-ar putea aplica unui vulcan activ care ar putea erupe în orice moment. Ar putea face aluzie la un vulcan antic care probabil nu va mai erupe niciodată, dar care nu a ajuns la extincție după 11.000 de ani. „Cred că folosim „latent” ca termen care se suprapune, dar nu este util”, a remarcat el.

Mulți vulcani activi „dorm” ani de zile. Muntele St. Helens din Washington a erupt între 1800 și 1857, apoi s-a liniștit înainte de a exploda în 1980. Potrivit institutului de cercetare geologică din Noua Zeelandă, GNS Science, Muntele Taranaki, care nu a mai erupt din 1800, are o istorie geologică de erupții mari la fiecare 500 de ani și erupții mai mici la fiecare 90 de ani.

În decembrie 2023, Peninsula Reykjanes din Islanda a avut una dintre cele mai cataclismice erupții vulcanice. Rândul de cratere Sundhnúkur din vestul Islandei s-a reactivat după 800 de ani, aruncând fluxuri explozive de lavă prin fisuri. Pe baza geologiei regiunii, vulcanologii prognozează erupții de milenii.