Care este cel mai bun lapte

Care este cel mai bun lapte

Oferta de pe piata - lapte sterilizat, pasteurizat, natural, cu grasime, degresat - face destul de dificila alegerea celei mai bune variante. Varsta pe care o ai este un element de baza pentru a te decide.

Pentru ca are in compozitie toate proprietatile nutritive care-i ajuta sa creasca sanatos, pentru copii sau adolescenti, specialistii in nutritie spun ca cel mai indicat este laptele natural. In consumul de masa insa, din motive de siguranta, cea mai buna alegere ramane laptele tratat. Metodele de tratare a laptelui folosite in industrie ucid agentii daunatori din acesta, fara a-i distruge valorile nutritive. In plus, tratarea reduce si numarul elementelor care strica laptele, prelungindu-i acestuia durata de viata.

Baut in stare naturala insa, laptele ne poate imbolnavi de tuberculoza, dizenterie, salmonela sau listerie, apreciaza specialistii de la Food and Drug Administration (SUA).

Sterilizat sau pasteurizat?

Cele doua metode de tratare a laptelui folosite sunt sterilizarea si pasteurizarea. Fata de pasteurizarea simpla, sterilizarea sau metoda UHT (ultra high temperature - temperatura foarte inalta) omoara toti agentii din lapte rezistenti la temperatura si pe cei cu rol in fermentarea laptelui. Astfel se explica si durata lunga de viata a laptelui de tip UHT, pana la cateva luni.

Prin sterilizare, laptele este adus la o temperatura de 140-150 de grade Celsius in cateva secunde, dupa care este imediat racit. „Timpul scurt de prelucrare nu permite degradarea avansata a elementelor nutritive”, afirma profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Pasteurizarea, o metoda mai lenta decat sterilizarea, nu ucide toti agentii care fermenteaza laptele, ci doar diminueaza numarul lor. De aceea laptele pasteurizat poate fi tinut la frigider doar cateva zile si nu luni intregi, ca laptele UHT. „Pasteurizarea degradeaza o parte din nutrienti, proteine, vitamine. Calciul, de exemplu, nu mai poate fi asimilat usor”, mai spune profesorul. Drept urmare, laptele cel mai sanatos este cel de tip UHT.

Pentru copii, alege intoteauna laptele gras, deoarece grasimea are un rol vital in dezvoltarea sistemului nervos. Persoanelor adulte, si in special celor care au probleme cu nivelul colesterolului, doctorii le recomanda lapte degresat. „Laptele este bogat in colesterol si grasimi care cresc indirect concentratia colesterolului din sange”, explica doctorul Tiberiu Mogos, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice la Institutul „N. Paulescu” din Bucuresti.

Hranitor

In loc de banane, sardine sau ou, un pahar cu lapte

Un pahar cu lapte (250 de ml) contine aproape la fel de multa proteina cat un ou si o cantitate la fel de mare de potasiu ca o banana. Vitamina A se poate gasi in cantitati aproape identice in 250 ml de lapte sau in 125 mg de broccoli. Un adult cu varsta sub 50 de ani poate sa ia dintr-un pahar de lapte jumatate din necesarul zilnic de vitamina D. In loc sa mancam sapte sardine, putem bea 250 de ml de lapte pentru a oferi organismului aceeasi cantitate de calciu.

Ne puteți urmări și pe Google News