Evitaţi pantofii sport, dar şi încălţămintea din plastic. În sezonul cald, specialiştii vă sfătuiesc să folosiţi sandale sau papuci din piele.
În perioada caldă, riscul să apară micoze, iritaţii şi bătături din cauza pantofilor sau a sandalelor este destul de ridicat.
Ca să evitaţi neplăcerile, medicii vă recomandă să nu purtaţi încălţăminte din plastic şi nici pantofi sport şi să aveţi mare grijă la igiena personală.
Tocurile cu o înălţime rezonabilă şi espadrilele cu talpă din rafie sunt şi ele pe lista celor permise. Pantofii închişi favorizează dezvoltarea ciupercilor
Încălţămintea din plastic poate irita pielea, iar cea prea închisă, gen adidas, poate cauza micoze pentru că nu lasă piciorul „să respire”, avertizează medicii. „Nu sunt adepta încălţămintei cu talpă din plastic sau cauciuc pentru că poate cauza bătături. Vara este de preferat ca pantofii să nu fie închişi, ci mai degrabă gen sanda sau pantof aerisit. Cei închişi favorizează traspiraţia ceea ce creează un mediu propice dezvoltării ciupercilor la degete şi unghii”, afirmă medicul dermatolog Mihaela Leventer, de la Clinica Dermastyle din Bucureşti. Aceasta recomandă, indiferent de anotimp, sandalele şi pantofii din piele, dar şi espadrilele cu talpa din rafie. Chiar dacă purtaţi sandale şi papuci de calitate, este bine ca seara să vă curăţaţi cu o soluţie antimicotică. „Sunt ciuperci care trăiesc în praf şi umiditate şi care pot cauza neplăceri”, mai spune dermatologul Mihaela Leventer. Sunt agreate tocurile de 6-8 centimetri
Specialiştii afirmă că tocurile rezonabile au 6-8 centimetri. „Din punctul de vedere al circulaţiei venoase, un pantof cu toc de 6-8 cm nu prezintă nicio problemă. Însă un toc de 10 cm e cam mult, pentru că nu lasă piciorul să balanseze şi nu favorizează circulaţia venoasă. E ca şi cum ai merge pe vârfuri”, spune medicul flebolog Valerian Ciubotaru, de la Clinica Felbestet din Bu cureşti.
Probleme mai grave cu circulaţia venoasă pot avea cei care au piciorul plat, Pentru aceştia, se recomandă încăl ţă min te specială. Medicii mai spun că încălţămintea nu acţionează major asupra piciorului. „În general, încălţămintea nu schimbă conformaţia piciorului. Doar că şlapii de vară, spre exemplu, pot cauza probleme de natură cutanată - bătături şi micoze. Pantofii sport, în schimb, nu-i recomand decât pentru sport, indiferent de anotimp”, afirmă medicul ortoped Marius Uscatu, cu supraspecializare în chirurgia piciorului. TRUCURI Cum să vă alegeţi corect pantofii
- Atunci când vreţi să cumpăraţi o pereche nouă de pantofi, aduceţi la probă şi şosetele pe care le purtaţi de obicei.
- În cazul femeilor, măsura adecvată la pantofii de zi cu zi este cu un număr, un număr şi jumătate mai mare decât la cei pe care îi poartă la rochie.
- Probaţi pantofii în partea a doua a zilei, pentru că picioarele se mai umflă în comparaţie cu dimineaţa.
- Dacă simţiţi că o parte din picior este mai strânsă în faţă sau în lateral, cereţi o pereche nouă şi nu mergeţi pe ideea că se lasă la purtat.