În urma acestor reduceri de taxe, preţul carburanţilor a scăzut cu circa 45-50 de bani pe litru. Astfel, în Bucureşti, preţul unui litru de benzină 95, în staţiile Petrom, unde găsim cei mai ieftini carburanţi, costă acum în medie între 4,90 şi 4,95 de lei/litru, motorina fiind cu circa doi bani pe litru mai ieftină.

De la 1 ianuarie 2017, supraacciza de 7 eurocenţi pe litru, introdusă de Victor Ponta în 2014, a fost eliminată, potrivit prevederilor din Codul Fiscal. De asemenea, TVA a scăzut de la 20 la 19%. 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, îi ceruse premierului Dacian Cioloş, la finele anului trecut, să amâne reducerea TVA şi a accizei, însă Guvernul a decis ca viitorul Cabinet să îşi stabilească singur nivelul de taxare. 

Supraacciza de 7 cenţi pe litru a fost introdusă de fostul Guvern la 1 aprilie 2014, cu scopul declarat de a finanţa proiectele de intrastructură rutieră. Ulterior însă, fostul premier Victor Ponta a recunoscut că nu a fost un proiect bun, deoarece Executivul nu a reuşit să deblocheze procedurile pentru a investi banii în autostrăzi, dar aceasta a ajutat la asigurarea unui spaţiu fiscal.

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a afirmat că suprataxa a fost introdusă de fapt pentru a compensa scăderea de încasări din reducerea CAS. „În momentul reducerii contribuţiilor se produce şi o reducere a încasărilor şi atunci a fost nevoie, cu atât mai mult cu cât România era într-un acord de finanţare cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europeană şi orice măsură fiscală trebuia să fie neutră din punct de vedere bugetar”, explicase Dragu, în luna mai a acestui an.