Cărbunele rusesc, falimentul românesc. Cum a ajuns Complexul Energetic Hunedoara, factor al stabilității sistemului național energetic în insolvență

Cărbunele rusesc, falimentul românesc. Cum a ajuns Complexul Energetic Hunedoara, factor al stabilității sistemului național energetic în insolvență

Termocentralele Mintia și Paroșeni se află la un pas de faliment iar Complexul Energetic Hunedoara (CEH) se confruntă deja cu incapacitatea de plată de la începutul acestui an, în urma unei datorii de nu mai mult de 1,5 miliarde de lei, potrivit datelor unui raport de inspecție fiscală din posesia RISE Project. Motivul? CEH a vândut curent electric ieftin, achiziționând în același timp ca materie primp, cărbune rusesc foarte scump.

Date ale raportului fiscal arată că în intervalul 2011-2013, CEH a cumpărat mai mult de 570.000 de tone de cărbune rusesc, costul a 1.000 kg ridicându-se la 436 de lei în timp ce exact același tip de cărbune extras din Valea Jiului nu sărea mai sus de 232 de lei pe tonă.

Diferența semnificativă de cost, alegerea nefavorabilă din punct de vedere financiar nu sunt însă singurele aspecte ale raportului fiscal care ridică semne de întrebare.

Trasel cărbunelui, termenii contractelor și mediatorii tranzacțiilor fac obiectul unei anchete DNA încă din 2015, însă fără prea multe rezultate.

Importul cărbunelui rusesc în România a avut două trasee. Unul din ele este Rusia, traderul internațional Vitol, portul Constanța iar celălalt pavat prin intemediul unor firme din Ungaria, aflate în controlul unui afacerist din Baia Mare. În cazul CEH, materia primă a ajuns în țară prin Ungaria, adus de oamenii lui Gruia Stoica, afacerist condamnat într-un dosar DNA cu privire la un alt transport de cărbune.

La Mintia și Paroșeni au ajuns între 2011-2013 au ajuns 132.000 tone de cărbune aduse de patru companii ungurești și una din Germania, acestea încasând în total 9,5 milioane de euro sub contracte negociate între CEH și Victor Daniel Bega. (Fost sportiv, jucător de rugby, Benga a ocupat până în 2011 și postul de vicepreşedinte al clubului de handbal din Baia Mare. Este asociat în afaceri colaterale cu Dan Corneliu Pascariu, actual preşedinte al consiliului de supraveghere UniCreditBank și fost șef la Bancorex în anii ’90, potrivit riseproject.ro)

În tot acest timp, potrivit raportului fiscal, CEH  a importat de fapt, mii de tone de praf de cărbune, mai mult, potrivit unor surse RISE Project, praful de cărbune ar fi fost chiar amestecat cu pământ. Operațiunea a avut loc în urma unui contract semnat în 31 octombrie 2011 cu GR Carbon, firma din Germania mai sus menționată iar contractul a fost negociat de același Victor Benga.

Un alt aspect ce pune în umbră termenii legali ai contractelor semnate în transportul de cărbune rusesc este faptul că GR Carbon a luat ființă cu numai trei luni înainte de semnarea contractelor și a funcționat numai pe perioada transporturilor către termocentralele hunedorene. Mai mult de atât, a furnizat numai 16.000 de tone din cele 20.000 stabilite, cantitate pentru care a primit 1,1 milioane de euro.

Fiscul maghiar a verificat exporturile efectuate de GR Carbon în România și confirmă frauda: “Nu există date tehnice privind cărbunele. Luând în considerare prețul, avem dubii că datele tehnice indicate în facturi sunt reale. Trader-ul nostru a precizat că numai praful de cărbune de proastă calitate a fost livrat în România”.

Supriza e însă că în actele emise de CEH, materia primă înregistrată e definită drept cărbune energetic de bună calitate, nicidecum praf de cărbune ori amestecat cu pământ.

În ciuda faptului că a fost informat despre neregulile în acte cu privire la   importurile de cărbune, ministrul Constantin Niță și i-a fost solicitată permisiunea de a aprofunda investigațiile în acest ca, demnitarul nu și-a dat acordul.

Contactat de RISE Project, Constantin Niță a spus inițial că nu știe despre despre ce notă este vorba, pentru ca mai apoi să revină și să explice că a trimis autorităților competente constatările Corpului de Control, că el nu îl cunoaște pe Victor Benga și că nu a fost de acord cu importurile de cărbune.

Victor Benga a refuzat să răspundă întrebărilor RISE Project.

Un alt traseu al cărbunelui rusesc la poarta termocentralelor CEH a fost prin intermediul fiemlor controlate de Boris Golovin: Power Coal Resources și Global International 2000.

Acesta nu a fost însă prima afacere a lui Golovin în România. În anii 2000 fostul spion rus Boris Golovin a fost implicat într-o altă afacere cu CEH, care a fost un eșec total.

Una din societățile sale a livrat la vremea aceea termocentralei Mintia o turbină și un cazan, echipamente în valoare de 21 de milioane de dolari, drept compensare a unei datorii istorice din anii ’80, când România a participat la construcția combinatului Krivoi Rog din Ucraina de astăzi. Echipamentele însă nu au funcționat niciodată, astăzi zac în rugină la poarta Mintia, aflată în pragul închiderii.

Mai târziu, în 2015 utilajele au fost chiar obiectul unei negocieri într-un contract de furnizare de cărbune rusesc. CEH dorea să le ofere în schimbul huilei traderului internațional Vitol, transportul era deja stabilit, însă afacerea a căzut după ce ministerul Energiei s-a opus contractului.

În total, Vitol a livrat 440.000 tone și a încasat 57 milioane de dolari. ANAF precizează că huila energetică adusă de Vitol era mai scumpă decât huila extrasă în țară. Consecința? CEH a plătit 4 milioane de euro în plus.

Importurile realizare prin intermediul Vitol sunt anchetate de DNA.

Complexul Energetic Hunedoara asigura un procent de 5% din producția națională de energie electrică, parte a stabilității sistemului național energetic, însemnând încă o componentă strategică a economiei.