Reținuți de DIICOT. Politicieni „cu greutate” cercetați penal. Cine a ajuns după gratii | UPDATE

Reținuți de DIICOT. Politicieni „cu greutate” cercetați penal. Cine a ajuns după gratii | UPDATE

Percheziții, miercuri, la Poliția Caraș Severin, dar și la niște politicieni și oameni de afaceri locali. Sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT, polițiștii au descins peste colegii lor de la Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Toxice din  cadrul instituției. La mijloc ar fi vorba de o filieră formată din oameni ai legii care, contra șpagă, acorda permise de port-armă celor care nu se pregăteau pentru examenul aferent.

UPDATE. 5 decembrie ora 9.00. Cinci persoane au fost reținute de procurorii DIICOT după audierile de miercuri seara, iar prefectul Matei Lupu a fost pus sub control judiciar, pentru 60 de zile. Printre cei reținuți care au ajuns în arest se numără șeful Serviciului Arme și Muniții, Radu Ștefan, agentul de poliție Nicolae Miculescu, administratorii firmei și încă o persoană implicată în această rețea.

UPDATE: Surse judiciare au dezvăluit, pentru EVZ, cine sunt „personele cu funcții importante” favorizați de polițiștii anchetați în acest caz. Este vorba despre prefectul  județului Caraș Severin,  Matei Lupu, care este, și el, cercetat penal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alături de prefect este considerat suspect și fostul primar al orașului Bocșa și liderul PSD local, Mirel Pascu. Numele acestuia din urmă era vehiculat pentru o posibilă candidatură în 2020 la un nou mandate de primar în Bocșa.

Șirea inițială

Anchetatorii au oprit, miercuri un examen  pentru obținerea permisului de portarmă, la Caransebeș, iar investigațiile au continuat la sediul Serviciului Arme al Poliției Caraș Severin. Alina Boeru, purtătoarea de cuvânt a IPJ Caraș Severin a confirmat infromațiile, și anume că ”DIICOT face verificări”.

Surse judiciare au dezvăluit, pentru EVZ, că anchetatorii cerceteaza, în acest caz doi politicieni locali. De asemenea, ofițerul anchetat este șeful Serviciului Arme si Muniții din cadrul IPJ Caraș Severin, Radu Ștefan.

Grup infracțional organizat cu un ofițer și trei agenți de poliție

Oficialii DIICOT transmit că se efectuează nouă percheziții și cercetări într-o cauză ”pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, mărturie mincinoasă și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”.

Ancheta urmează unei sesizări din oficiu a DIICOT, de la finele lunii iulie. Pe raza județului Caraș-Severin s-a constituit un grup infracțional organizat având drept scop nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Au aderat la grup ”persoane dispuse să ofere diferite sume de bani sau alte foloase pentru a obține dreptul de a procura și deține arme”, transmit anchetatorii.

Concret, arată reprezentanții DIICOT, șeful Serviciului Arme, împreună cu  trei agenți de poliție din același serviciu, precum și administratorul și angajatul unei societăți comerciale autorizate în domeniul armelor și munițiilor au pus la punct rețeaua care, contra cost ”rezolva” permise de port-armă.

De-a lungul timpului au fost favorizate numeroase persoane care intenționau să obțină autorizația de procurare a unei arme sau persoane care dețineau deja arme și care săvârșeau diverse infracțiuni sau contravenții la regimul armelor și munițiilor.

Pericol public: examene fictive pentru posesia de arme

Grupul infracțional acționa pe mai multe paliere. Pe de o parte, în acte, organiza cursuri de pregătire în vederea obținerii permisului de port-armă. ”În realitate, cei doi reprezentanți ai societății comerciale autorizate, nu susțineau cursurile și atestau în mod fictiv prezența cursanților la ore”.

Apoi, chiar înainte de susținerea examenului, polițiștii din grupare, divulgau celor doi reprezentanți ai societății comerciale subiectele de examen, care, la rândul lor, le înmânau cursanților care susțineau examenul, promovabilitatea fiind în procent de 100%.

”Promovarea examenului la cursurile organizate de această societate comercială a devenit de notorietate în rândul persoanelor interesate și au existat cazuri în care persoane care domiciliau în județele limitrofe și care nu reușeau să promoveze examenele în județele în care aveau domiciliu, se înscriau la cursurile organizate de societatea comercială în cauză unde reușita era garantată”, transmit reprezentanții DIICOT.

Totodată, grupul infracțional a favorizat anumite persoane cu funcții importante, care dețineau deja arme și care săvârșeau diverse infracțiuni sau contravenții la regimul armelor și munițiilor.

În urma perchezițiilor domiciliare au fost puse în executare un număr de 10 mandate de aducere. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor anticorupție din Alba, Arad, Gorj, Hunedoara, Timiș și Mehedinți și lucrătorilor din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Sursa foto: Expres de Banat

 

 

 

 

Save