Carantina generală nu mai poate fi evitată în România. Când se va lua marea decizie

Virusologii din România sunt de părere că actualele măsuri restrictive luate de Guvern nu sunt atât de eficinete.

Octavian Jurma, medic și cercetător din Timișoara, ia în calcul carantina generală, ca măsură pentru stoparea înmulțirii cazurilor de coronavirus. Doctorul este de părere că restricțiile adoptate până acum nu sunt deloc eficiente, iar autoritățile ar trebui să apeleze la unele extreme.

„Rolul testelor este să ţină pasul cu curba, să ne permită să ne dăm seama când epidemia creşte, când intrăm pe acest platou pe care au început să îl anunţe autorităţile deja, de săptămâna aceasta. Toate aceste lucruri se fac urmărind curba cu ajutorul testelor efectuate.

„Va fi responsabilitatea noului guvern să ia această decizie”

Ca să putem face o comparaţie şi să ne dăm seama de ce Noua Zeelandă o duce aşa de bine, ei fac câte 7.000 de teste pentru fiecare caz depistat. Noi facem 4-5 pentru fiecare caz depistat, asta, ca să ne dăm seama de proporţie. Ei au urmat sfaturile oamenilor de ştiinţă şi testează mult (...) Noi nu avem o alternativă la carantină. Singura alternativă la carantină este testarea”, a declarat Jurma la Antena 3.

El a mai afirmat că și alți epidemiologi vorbesc despre eficiența și necesitatea carantinei generale. „Probabil că urmează carantina, din păcate. Nu sunt foarte mulţi epidemiologi şi ne consultăm între noi şi este un oarecare consens că aceste măsuri pot produce şi menţine un platou.

Dar, pentru că sunt luate atât de punctiform, nici măcar la nivel de judeţ, este puţin probabil să producă o curbă descendentă, astfel încât o carnatină este inevitabilă după ce noul guvern se va instala. Va fi responsabilitatea noului guvern să ia această decizie.”

„Asta a făcut să avem un val mare şi să trecem de zece mii de cazuri”

În ceea ce privește așa-zis platoul de cazuri, Octavian Jurma a punctat: „Platoul este un accident statistic. Hai să le acordăm (autorităţilor) prezumpţia de bună credinţă. Din 3 noiembrie s-a introdus un nou sistem de raportare, care raportează mai repede cazurile depistate în laboatoare decât sunt alocate pe judeţe. Asta a făcut să avem un val mare şi să trecem de zece mii de cazuri.

Acest platoul este oarecum articficial. Niciun epidemiolog cu care m-am consultat nu se aşteaptă să intrăm în platou mai devreme de două săptămâni de la luarea măsurilor de protecţie şi, dacă urmărim numărul de cazuri alocat pe judeţe, vedem că suntem încă pe curbă ascendentă, dar e probabil ca măsurile adoptate să producă un platou de săptămâna viitoare. Discursul (autorităţilor) este un pic prematur.”