CARACATIȚA DE LA ASIGURĂRI. Salarii nesimțite din banii asiguraților

CARACATIȚA DE LA ASIGURĂRI. Salarii nesimțite din banii asiguraților

Oamenii din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară sunt plătiţi regeşte. Şeful acestei instituţii câştigă de 45 de ori mai mult decât românii care primesc lunar salariul mediu pe economie.

Şefii Autorităţii de Supraveghere Financiară se bucură nu numai de o influenţă extrem de mare pe piaţa financiară, datorită deciziilor ce le revin, dar şi de remuneraţii colosale. În condiţiile în care salariul mediu pe economie este de 400 de euro, lunar, Dan Radu Ruşanu, şeful ASF, a câştigat peste 18.000 de euro pe lună, potrivit B1 Tv. Puţine salarii de manageri din mediul privat ajung la acest nivel. Circa 8.000 de euro este remuneraţia unui vicepreşedinte ASF, în timp ce salariile consilierilor sunt de aproximativ 6.000 de euro. Instituţia neagă că ar exista aceste niveluri salariale, dar oferă date care nu sunt departe de informaţiile prezentate. Radu Soviani, purtătorul de cuvânt al ASF, a declarat pentru EVZ că "Remuneraţiile prezentate în cadrul emisiunii de la B1 Tv ca fiind salarii lunare în cadrul ASF sunt denaturate". Potrivit purtătorului de cuvânt al ASF, "cel mai mare câştig salarial din ASF este cel al preşedintelui Radu Ruşanu - 14.000 de euro". Radu Soviani a mai spus că "nivelul remuneraţiei membrilor Consiliului ASF nu are voie să depăşească remuneraţia membrilor CA al BNR". Comisioane enorme Finanţarea ASF este asigurată dintr-un comision perceput din primele de asigurare, dar şi din comisioanele bursiere. Recent, administratorii pieţei de capital din România au primit o critică extrem de dură din partea însărcinatului cu afaceri al SUA în România, Duane Butcher. Acesta a afirmat că piaţa de capital din România este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est din cauza comisioanelor foarte mari practicate de ASF şi BVB.

O misiune de miliarde

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost înfiinţată anul trecut, prin contopirea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). ASF a preluat de la acestea atribuţiile de reglementare şi supraveghere a celor trei pieţe. Astfel, autoritatea trebuie să se asigure că societăţile de pe aceste trei pieţe respectă legea şi să dispună sancţiuni atunci când, în urma controalelor, descoperă nereguli. Totodată, ASF trebuie să avizeze persoanele propuse la conducerea acestor companii şi, în cazul în care constată că directorii sau preşedinţii numiţi nu îşi respect angajamentele să impună înlocuirea lor. De asemenea, ASF emite norme privind buna organizare şi funcţionare a pieţei. O piaţă în valoare de 10 miliarde de euro Rolul ASF de "big-brother" este cu atât mai important cu cât valoarea celor trei pieţe peste care este pusă să vegheze au o valoare de circa 10 miliarde de euro anual, din care numai piaţa asigurărilor reprezintă circa două miliarde de euro. (Simona Tapalagă)

Ne puteți urmări și pe Google News