Carabulea a scumpit ilegal tarifele pe maxi-taxi

Carabulea a scumpit ilegal tarifele pe maxi-taxi

Preţul biletelor pe traseele operate de firma Transmixt, deţinută de magnatul sibian Ilie Carabulea, au fost majorate fără aprobarea consiliului judeţean.

SC Transmixt SA este principalul concesionar al traseelor de transport persoane din judeţul Sibiu. Concesiunea a fost câştigată în cadrul unei licitaţii, care îi asigură firmei monopol pe respectivele trasee. Deşi preţurile la bilete nu pot fi modificate decât după acordul majorităţii consilierilor judeţeni, potrivit legii, asta nu l-a împiedicat pe Ilie Carabulea să le majoreze înainte ca autorităţile judeţene să se pronunţe.

Printr-o adresă transmisă către Consiliul Judeţean (CJ) Sibiu la sfârşitul lunii martie, operatorul de transport rutier SC Transmixt SA a solicitat aprobarea creşterii tarifelor la bilete şi abonamente pe 41 de trasee pe care efectuează curse regulate. SC Transmixt SA solicita scumpirea tarifelor cu o medie de 9,8% la bilete şi de 7,1% la abonamente. Cele mai mari scumpiri, de 10%, sunt solicitate pe traseele scurte, de cel mult 35 de km, cel mai des frecventate de sibieni. Potrivit Legii 92/2007 privind serviciile de transport local şi a legislaţiei locale votată de CJ Sibiu, SC Transmixt ar fi avut voie să opereze scumpirile abia după adoptarea unei hotărâri a consiliului judeţean. În cazul solicitării din martie, Transmixt nu a mai aşteptat nici măcar şedinţa în care să se dezbată proiectul de aprobare a creşterii tarifelor, şedinţă programată pe 28 aprilie. "De aproximativ o lună s-au scumpit biletele. Pe traseul Sibiu – Agnita am plătit 15,5 lei, faţă de 14 lei", povestea, înainte cu două zile de şedinţă, un client Transmixt, adăugând că a primit în schimb un bilet de 15 lei. Potrivit hotărârii încă în vigoare, SC Transmixt SA ar avea dreptul să perceapă pe traseul Sibiu – Agnita suma de maximum 14 lei. Iar, potrivit solicitării depuse la CJ acum o lună, Transmixt cerea dreptul de a scumpi preţul la 14,8 lei.

Proiect retras de pe ordinea de zi

Mai mult, în şedinţa CJ Sibiu din 28 aprilie, proiectul referitor la majorarea tarifelor a fost retras de pe ordinea de zi, motivul fiind legat de faptul că "s-au constatat necorelări între memoriul justificativ şi tabelele cu tarife pe trasee". În aceste condiţii, CJ Sibiu a atras atenţia celor de la Transmixt că orice majorare a tarifelor este ilegală. "S-a atras atenţia cu privire la faptul că este interzisă practicarea altor tarife decât cele aprobate prin HCJ Sibiu nr. 148 din 28.10.2010, până la aprobarea de către consiliu judeţean a unei noi hotărâri în acest sens, precizând faptul că, încălcarea acestor prevederi constituie contravenţie", se arată într-un răspuns transmis EVZ de Consiliul Judeţean Sibiu. Cu toate acestea, tarifele majorate nu au fost modificate.

Amenda trece, tarifele rămân

În urma unei sesizări oficiale, reprezentanţii CIJ Sibiu au demarat un control la Transmixt. pe adresa Consiliului Judeţean referitoare la această situaţie, iar reprezentanţii instituţiei au controlat situaţia. "În urma controlului efectuat în Autogara Transmixt Sibiu s-a constatat nerespectarea obligaţiilor prevăzute în contractul de delegare a gestiunii, privind tarifele praticate şi procedura de stabilire, modificare sau ajustare a acestora. Conform procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, operatorul de transport rutier SC Transmixt SA Sibiu a fost sancţionat conform prevederilor art. 45, alin 7, lit. g din Legea 92/2007", se arată în răspunsul transmis de CJ Sibiu. Potrivit legii, amenda prevăzută la art. 45 este cuprinsă între 10.000 şi 30.000 de lei. În ciuda amenzii, agenţiile Transmixt informează că preţul unui bilet între Sibiu şi Agnita este tot de 15,5 lei. Practica Transmixt de a modifica preţurile înainte de a primi aprobarea CJ Sibiu nu este una nouă. În iunie anul trecut, conducerea Transmixt a mai solicitat CJ Sibiu aprobarea pentru o majorare de tarife, de aproape 30% în unele situaţii. În şedinţa din luna respectivă, la fel, proiectul de hotărâre a fost retras de pe ordinea de zi. Cu toate acestea, Transmixt a operat noile preţuri mărite, care au fost aprobate, în cele din urmă, abia în octombrie 2010. "Noi nu avem cu ce altceva să venim la Sibiu, decât să stăm la o ocazie. Plătim abonamentele după cât ne cere, nu avem ce face. Cui să ne plângem?", ne-a declarat un localnic din Cisnădie.

Acţionarii Transmixt

Transmixt este o societate pe acţiuni, membră a Holdingului Atlassib. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, acţionarul principal al societăţii este Ilie Carabulea (aprox. 71 %). Alături de el, mai sunt prezenţi în acţionariat Aurel Albu (10,98%) şi Tudor – Victor Popescu (9,46%). Restul acţiunilor (8,5%) sunt trecute în dreptul asociaţilor tip listă persoane fizice. Conform ultimelor date financiare publicate de Ministerul Finanţelor (cele pe 2009 – n.r.), Transmixt SA a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 22 de milioane de lei şi un profit de 126.000 de lei.

Ne puteți urmări și pe Google News