Capul mafiei gunoaielor a fost prins și ridicat de poliție de pe aeroport. El și alte șapte persoane ar fi adus peste 1.500 de tone de deșeuri care proveneau din vestul Europei.
Capul mafiei gunoaielor a fost prins și ridicat de poliție de pe aeroport. Au mai fost reținuți și alți 7 suspecți, care au adus ilegal în România peste 1.500 de tone de deșeuri din vestul Europei. Șeful mafiei, Bogdan Macra, a fost reținut de procurorii DIICOT după o zi întreagă de audieri. Acesta se întorcea din vacanță.
Procurorii l-au prins şi pe Daniel Nicolae, patronul unei firme din Arad. Aceștia falsificau documente şi le spuneau autorităților că aduc în țară materii prime. Actualul șef al Gărzii de Mediu a declarat că nu va permite ca România să ajungă groapă de gunoi.
„Garda de Mediu a fost direct implicată în operațiune încă de la etapa de monitorizare, făcând sesizări penale pentru aspectele întâlnite acolo. Este un nou episod al luptei pe care autoritățile o duc pentru ca România să nu ajungă, așa cum se tot spune, groapa de gunoi a Europei”, a spus Andrei Corlan, șeful Gărzii Naționale de Mediu, potrivit A3.
Octavian Berceanu, fost şef al Gărzii de Mediu, a vorbit despre percheziţiile desfăşurate în cinci judeţe în dosarul privind introducerea fără drept în ţară de deşeuri. El consideră că există soluții mai eficiente și că acestea trebuie luate în considerare.
Intrarea în Schengen şi dispariţia punctelor vamale de verificare vor permite pe teritoriul naţional un flux de „sute de camioane şi vagoane cu deşeuri adunate de mafia italiană” din toată Europa, a mai spus Berceanu.
Sistemul care l-ar putea opri pe capul mafiei gunoaielor
El a propus înfiinţarea Sistemului de Urmărire a Deşeurilor, obligatoriu pentru toţi comercianţii şi transportatorii. Acesta a mai spus că acţiunea IGPR este un pahar cu apă într-o piscină și că Guvernul ar fi trebuit să aplice măsuri mai drastice.
„Acţiunea IGPR, un pahar cu apă într-o piscină! Oricând după intrarea în Schengen, dacă nu şi acum, camioane cu deşeuri radioactive din industria medicală pot ajunge în Romania şi pot fi îngropate lângă zonele locuite intens, în aşa numitele 'amenajări piscicole'. (...) În mod voit Guvernul nu a înfiinţat un Sistem de Urmărire a Deşeurilor - SUD, precum SUMAL 2.0 pe lemne. SUD ar trebui să fie obligatoriu pentru toţi comercianţii şi transportatorii, astfel încât să ştim de unde vin şi unde ajung deşeurile, care sunt capacităţile de depozitare, ce volume şi tone sunt mişcate, ce deşeuri sunt din intern şi ce din extern, care e volumul procesat şi depozitat în realitate”, scrie Berceanu, duminică, pe Facebook.
Bereceanu a mai spus că Guvernul „nu a vrut să genereze un sistem de informare” între instituţii. Ministerul Mediului a aprobat în trecut peste 850 de amenajări piscicole care. Acestea ar fi acoperit doar 2 tipuri de infracţiuni: extragerea ilegală de balast şi îngroparea ilegală a deşeurilor.
„Legislaţia permite acumulări de deşeuri pentru 'valorificare' timp de 3 ani. În aceşti 3 ani nimeni nu deranjează operatorul. Adună munţi de deşeuri, din toată Europa, pentru valorificare. Iar când spun valorificare, pentru o sumă corectă primeşti autorizaţie de la mediu având un gard de plasă, un ciocan, o daltă, un flex şi o roabă. Ştiu, nu e Somalia şi totuşi... După 2 ani şi 9 luni firma intră în insolvenţă, se schimbă acţionariatul şi vinovatul este o bătrânică de 90 de ani”, menţionează Berceanu.
Percheziții în zona de vest a țării
Duminică, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara au efectuat 44 de percheziţii. Au fost vizate judeţele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu. Din 2021, în zona de vest a ţării, mai multe persoane s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat. Membrii grupului ar fi introdus fără drept în ţară mai multe deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar.