Biroul Politic Executiv, Biroul Politic Central şi Delegaţia Permanentă, forurile de conducere ale ALDE se reunesc, marţi, la Palatul Parlamentului.

Pe agenda discuțiilor se află pregătirea sesiunii parlamentare din toamnă și
stabilirea criteriilor de selecţie a candidaților pentru alegerile europarlamentare.

 

Gruparea liberal-democraților care consideră că Liviu Dragnea face presiuni continue pentru a determina ALDE să adere demersului de suspendare a președintelui Klaus Iohannis îi va cere lui Tăriceanu să clarifice acest lucru.

Săptămâna trecută, Dragnea a reiterat ideea suspendării președintelui.

„Dacă vrem să-l suspendăm, îl suspendăm, pur și simplu. Eu aș vrea. Să vedem domnul Tăriceanu… dacă s-a schimbat”, a afirmat liderul PSD. Asta, deși cu câteva zile înainte, formațiunea condusă de Tăriceanu și-a exprimat poziția și a emis un comunicat în care se arată că nici liberal democraților nu le sunt pe plac acțiunile președintelui, dar nu vor să provoace o destabilizare. „Suspendarea președintelui Klaus Iohannis – tot mai depășit de cerințele și demnitatea funcția pe care o ocupă – este o decizie de maximă responsabilitate, care presupune o evaluare atentă a posibilelor riscuri și consecințe. Declanșarea procedurii de suspendare, într-o societate profund divizată, instigată la fanatism și violență de lideri politici lipsiți de scrupule, poate avea urmări imprevizibile. Cu alte cuvinte, decizia de extirpare a unei părți bolnave din trupul statului român trebuie făcută numai în condițiile în care suntem convinși că respectiva operație nu va perturba funcționarea statului, precauție cu atât mai mare cu cât, în prima jumătate a anului viitor, România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene”, se arată în comunicatul ALDE.

De remarcat că liderul ALDE nu și-a exprimat niciun un punct de vedere în legătură cu declarațiile lui Liviu Dragnea potrivit cărora ar fi fost ținta unei tentative de asasinat.

În ceea ce privește lista pentru Parlamentul European, se pare că va fi deschisă de Norica Nicolai.

Poziția formațiunii condusă de Tăriceanu în familia ALDE este destul de delicată. La începutul lunii, şefa partidului liberal austriac NEOS – Noua Austrie şi Forumul Liberal, Beate Meinl-Reislinger, a cerut oficial excluderea formațiunii din familia europeană ALDE. Beate Meinl-Reislinger și-a motivat cererea prin refuzul ALDE de a se retrage din coaliţia de guvernare sau de a se delimita de parteneriatul cu PSD.

O sursă din ALDE a precizat, pentru Evenimentul zilei, că există în partid și o parte moderată care vrea „să împace și capra și varza” deoarece nu este momentul ca partidul să fie divizat din cauza unor „erori de guvernare care nu ne aparțin”.