Capitala, blocată de proteste şi revendicări

Capitala, blocată de proteste şi revendicări

Ieri a fost o zi a grevelor în Bucureşti. Crescătorii de bovine şi ceferiştii au blocat mai multe artere rutiere principale şi linii de cale ferată.

Crescătorii de taurine i-au solicitat ministrului agriculturii, Ilie Sârbu, să intermedieze o întâlnire cu premierul Emil Boc şi cu ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea. Aproximativ 1.800 de crescători de bovine au pichetat sediul guvernului şi al Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR).

Aceştia au cerut subvenţii suplimentare, verificarea laptelui provenit din import, plata în avans a 70% din subvenţia pe exploataţie aferentă anului 2010. „Sectorul de exploatare a vacilor este în pragul falimentului, laptele se vinde cu un preţ foarte scăzut, de 30-50 de bani pe litru. Suntem afectaţi şi de preţurile mari impuse de procesatori.

Vrem să discutăm toate aceste probleme şi cu primul-ministru, şi cu ministrul finanţelor”, a declarat Mircea Ciurea, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România. Crescătorii au mai cerut şi imple mentarea unui sistem de etichetare a produselor, astfel încât să conţină date despre pro venienţa materiei prime şi conţinutul procentual al componentelor.   Pietre, sticle şi vaci

Ne puteți urmări și pe Google News

În faţa guvernului, fermierii au aruncat cu pietre şi PET-uri de doi litri, dar, în scurt timp, au fost potoliţi de forţele de ordine. Cam aceeaşi situaţie a fost şi la Ministerul Agriculturii, unde mai mulţi protestatari au încercat să intre în curtea instituţiei cu o vacă. Mai mult, o parte dintre aceştia au forţat intrarea în minister, tentativă relativ eşuată. Unul dintre fermieri a reuşit să ajungă la uşa ministerului şi să-l înjure pe Sârbu chiar în timp ce acesta dădea declaraţiile prin care afirma că îi susţine pe crescătorii de bovine. Se rezolvă, spune Pogea După întâlnirea cu fermierii, ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat că problema compensării obligaţiilor fiscale pe care le au fermierii faţă de stat în raport cu subvenţiile pe care Ministerul Agriculturii trebuie să le plătească va fi rezolvată. „Se va debloca a cest lucru. Am luat măsurile nu nu mai pentru agricultori, ci şi pen tru alţi furnizori”, a spus Pogea.

Grevă spontană la CFR Opt trenuri au fost blocate ieri în raza Regionalei Bucureşti de o grevă spontană la CFR, decizia fiind luată ieri de angajaţi ai regionalelor Bucureşti şi Constanţa din cauza întârzierilor salariale pe luna mai. O parte din garniturile oprite în Bucureşti aveau ca destinaţii Budapesta, Timişoara, Braşov sau Constanţa. La fel şi pe raza Regionalei Constanţa, trei trenuri de persoane şi patru de marfă au fost oprite.

Potrivit Mediafax, Florin Dobrescu, preşedintele Federaţiei „Drum de Fier”, a spus că protestele de miercuri sunt organizate de impiegaţi, pentru că şi-au luat doar jumătate din avansul pe luna mai şi nu au primit lichidarea. Ministrul transporturilor, Radu Berceanu, a declarat că dacă angajaţii de la companiile feroviare nu renunţă la anumite sporuri, instituţia nu va mai putea da salariile.

„Le-am spus de atâtea ori: «Fraţilor, dacă vrem să ţinem cu am biţie la tot felul de sporuri, e po sibil ca mâine să nu mai avem sa larii pentru cei care trebuie să ducă activitatea. Hai să vedem dacă putem creşte veniturile şi să mai scădem din cheltuieli»”, a spus Berceanu.

Citiţi şi:

Marş cu animale şi bătăi în Capitală Închisoare pentru proprietarul vacii leşinate