Catalpa bignonioides, Sophora japonica, Prunus sargenti, Parotia persica, Acer negundo, Magnolia kobus sau Tilia platyphyllos sunt numai câteva dintre speciile de arbori prezentate de edilii Timişoarei pentru înfrumuseţarea oraşului.
În mare, este vorba despre arbori exotici, care au nevoie de condiţii speciale pentru a putea creşte. Întreţinere scumpă
Viceprimarul Adrian Orza consideră însă că, în plină criză, bugetul oraşului se poate văduvi de 740.000 de euro. „Solicităm pe această cale tuturor cetăţenilor să sprijine eforturile Primăriei Municipiului Timişoara şi să protejeze aceşti arbori, întrucât costurile pentru achiziţionarea, plantarea, ancorarea şi întreţinerea unui astfel de arbore sunt de aproximativ 150 de euro bucata”, susţine viceprimarul prin intermediul unui comunicat de presă. Orza a precizat şi că anul acesta primăria a achiziţionat şi a plantat aproape 2.000 de astfel de copaci scumpi, ba, mai mult, va mai lua alţi 3.000.
Un calcul simplu ne arată că, pentru cei 5.000 de copaci exotici, edilii cheltuiesc aproximativ 740.000 de euro, echivalentul preţului de criză a 20 de apartamente cu două camere în oraş.
Culmea ironiei, paginile web româneşti specializate în vânzarea de plante ornamentale cuprind în ofertă şi majoritatea arborilor menţionaţi. Unii vin la pachet cu indicaţii de creştere. De exemplu, Tilia americană este o specie deosebit de sensibilă la gândaci şi larve. Cu alte cuvinte, fiecare copăcel de Tilia va necesita costuri suplimentare pentru îndepărtarea dăunătorilor.
Catalpa bignonioides se vinde, spre exemplu, de către SC Pominova Carei, cu 100 de lei, preţul incluzând TVA, Acer negundo sau arţarul american costă 90 de lei pe www.gardenstore.ro, şi tot de acolo edilii ar fi putut cumpăra Albizzia julibrissin (mimoza) - cu 40 de lei, ori Crataegus laevigata cu 287 de lei.
Explicaţia, la întrebarea cum poate o mimoză care costă 40 de lei la o firmă de grădinărit să ajungă pentru Primăria Timişoara 600 de lei atunci când este plantată, vine tot de la edilul Adrian Orza: „Arborii plantaţi sunt conform standardului european, cu balotul în pânză de sac şi plasă de sârmă, circumferinţa la un metru de la colet de 14-16 centimetri, 2-3 metri înălţime, cu coroana formată, sau altoiţi la 2 metri faţă de colet”.