CAPII TRAFICANŢILOR DE ŢIGĂRI. Afaceriştii israelieni care au pus monopol pe ţigările de contrabandă, la un pas de arestare

CAPII TRAFICANŢILOR DE ŢIGĂRI. Afaceriştii israelieni care au pus monopol pe ţigările de contrabandă, la un pas de arestare

Doi afacerişti israelieni sunt cercetaţi de procurorii bucureşteni după ce într-un punct de lucru situat într-un complex comercial au fost descoperite peste un milion de ţigarete de contrabandă. Anchetatorii au descoperit că cei doi împreună cu doi români şi un cetăţean moldovean aveau o adevărată filieră prin intermediul căreia ţigările din Republica Moldova ajungeau pe piaţa neagră a Capitalei.

Poliţiiştii de la investigarea fraudelor au descoperit, vineri, în "cuibul" traficanţilor, aflat într-un complex comercial din sectorul 1 peste 1.085.000 de ţigarete de contrabandă, în valoare de aproximativ 814.000 de lei, pe care le-au ridicat în vederea confiscării. Proprietarii complexului comercial, soţii Elena Etor şi  Farage Etor au fost reţinuţi. Cel din urmă este un israeilian care a obţinut cetăţenia română în anul 1995. Ulterior, procurorii au mai reţinut trei persoane: Farage Qutor, Cornel Berbec şi Ruslan Crângaci, cetăţean moldovean.

Anchetatori aveau date şi informaţii conform cărora complexul comercial din sectorul 1 este folosit ca paravan de către distribuitorii de ţigarete de contrabandă. S-a stabilit că în perioada iulie-octombrie 2012 membrii reţelei au colectat, deţinut, transportat şi vândut  ţigarete de provenienţă Republica Moldova sau Ucraina cu sau fără banderole de marcaj. Din mijloacele de probă administrate până acum a reieşit modul de operare al contrabandiştilor. Astfel, cantitatea de ţigarete introduse în ţară era stabilită şi comandată de Qutor Farage, care avea o înţelegere cu cetăţenii moldoveni de la care le achiziţiona, în sensul ca întreaga cantitate de ţigarete livrată de aceştia să fie achiziţionată de el pentru a deveni unicul distribuitor în zona Bucureştiului. Ţigaretele erau introduse, de regulă, pe teritoriul României prin punctul de trecere a frontierei - Albiţa, iar ulterior erau transportate cu autoutilitare până în Municipiul Bucureşti de diferiţi cetăţeni moldoveni, printre care şi Ruslan Crângaci. Ţigările erau, apoi, depozitate, fie în cadrul unui complex comercial din Bucureşti, sectorul 1, deţinut de o societate comercială administrată de inculpaţii soţii Etor, fie în alte locaţii, cum ar fi domiciliile sau reşedinţele lor. De altfel, Etor administrează două firme dar şi o fermă în judeţul Timiş. Marfa de contrabandă era vândută în mod ilegal, pe teritoriul României, în Bucureşti către diverse persoane fizice, printre care şi inculpatul Cornel Berbec , care, la rândul lor, o înstrăinau în cantităţi mai mici către consumatori. Sumele de bani rulate în operaţiunile de contrabandă erau mari. Contravaloarea fiecărui transport de ţigarete efectuat din Republica Moldova era de 40.000-50.000 de euro.

În urma efectuării percheziţiilor domiciliare au fost găsite alte 989.640 de ţigarete fără timbru. Prejudiciul a fost estimat la suma de 110.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News